Spot med på solotur

spot
Spotten er enkel at betjene. For at undgå SOS ved en fejl, skal man fjerne et lille dæksel for at trykke på SOS knappen. 

Lapland havde jeg også været i masser af gange, men i mange år manglede jeg både modet og lysten til en større solo tur i de største og mest øde fjeldområder.

Underligt nok kom lysten til en solo tur i det øde Lapland først, da Jeg i 2012 var med til at kigge efter Joey Ravn, der var forsvundet fra Allak fjeldet i det nordlige Sverige. Joey Ravn er aldrig blevet fundet, men det var netop på en solo aftentur han forsvandt, og derfor var det lidt paradoksalt, at jeg netop under eftersøgningen af ham fik en vældig trang til at vandre alene rundt deroppe.

Fra toppen af Allak havde vi hele tiden udsigt til nogle langt højere fjelde inde i nationalparken Sarek, blandt andet kunne vi se det sagnomspundne kæmpefjeld Akka (2015meter), og fjeldet Niak(1914 meter) der med sin stort set lodrette nordvæg er et mægtigt syn. Ofte standsede jeg op under eftersøgningen, kiggede på Akkas mange fjeldtoppe, på skyerne der drønede slangeagtigt op og ned ad de stejle sider, og på de frodige dale mellem fjeldene, som ofte lignede umulige kontraster til de klippe- og isfyldte fjeldklumper. Bag disse første kæmpefjeldklumper kunne ses andre og atter andre, krydret med dybe dale, gletschere og brølende vandløb. Elge, bjørne og masser af rener løb rundt i dalene, og mennesker er der ikke mange af på disse kanter.

Det var forjættende, tænk at vandre rundt i alt det helt alene, klare sig selv hele vejen igennem dette fjeld slaraffenland, i sit eget tempo, i sine egne tanker, uden stier, uden telefon og uden kontakt til andre mennesker, og komme helt tæt på den ultimative naturoplevelse, helt op på fjeldtoppene, helt ned i bunden af dalene, over vilde elve og gennem tæt buskads. Og så igennem hele nationalparken Sarek, et af de mest øde områder i Europa.

Det var de tanker jeg gjorde mig, og jeg besluttede derfor, efter en længere overvejelse, at blæse højt og flot på ”gå aldrig alene” fjeldreglen, sætte eksistentielle behov over de fornuftsmæssige, og drage alene afsted alligevel. Men hvordan kunne det gøres på en sikkerhedsmæssig forsvarlig måde, så jeg kunne tage af sted, men også se min kone, mine to børn, og min gamle mor i øjnene, uden at det virkede som et selvmorderisk kamikaze projekt? Hvordan kunne jeg kommunikere med omverdenen hvis noget gik galt, men alligevel være alene hvis alt gik som det skulle?

Først overvejede jeg at investere i en satellittelefon. Men for det første er der prisen på mange tusinde kroner. For det andet betyder en telefon også ofte daglige samtaler, hvilket ville ødelægge alene oplevelsen lidt, og hvad hvis jeg, for det tredje, pludselig faldt ned et sted og døde, så ville jeg jo ikke kunne nå at ringe, og måske aldrig blive fundet, ligesom Joey Ravn måske aldrig bliver fundet.

Så faldt jeg på Outsites hjemmeside over et par anbefalinger af ”spotten”, en GPS med tracking funktion, og mulighed for SOS signal, OK signal, præfabrikerede sms beskeder, og et ”jeg har lidt problemer, men ikke noget alvorligt” signal. På hjemmesiden ”www.findmespot.com” findes et kort, hvor man kan se hvilke områder i verden der er signal, hvilket er de fleste landområder:

hvor-daekker-spotten
Kort over spottens dækningsområde. I det gule område skulle der være over 96 procents chance for at beskeden kommer frem hver gang signalet sendes. På min tur gennem Sarek, der ligger i yderkanten af det gule område, oplevede jeg ingen problemer overhovedet, og alle OK signaler kom frem.

Jeg betalte cirka 1400 kroner for spotten, men prisen varierer lidt fra sted til sted, så man skal kigge sig lidt omkring. Dertil kommer et års abonnement på cirka 140 dollars. Inklusive i prisen er et hylster, så man kan have spotten siddende på armen. Man kan også have den på toppen af rygsækken, men adgang til åben himmel skal der være før den virker. Lithium batterier holder længst, så dem købte jeg, plus et reservesæt batterier, som dog endnu ikke er taget i brug.

Jeg prøvede selvfølgelig spotten af derhjemme inden fjeldturen, og jeg aftalte med min kone cirka hvor ofte jeg ville sende beskeder. Vi aftalte et ”Ok” hver morgen, og et OK hver aften, og hun fik et kort over min cirka rute hjemmefra med forskellige alternativer, og vi aftalte at hun skulle holde øje med ”tracking bippene”, der bliver sendt med ti minutters mellemrum. Vi aftalte til sidst, at hvis jeg ikke havde bevæget mig i et døgn og hun ikke havde hørt fra mig, så skulle hun ringe efter hjælp.

Da fjeldturen startede i begyndelsen af august 2013, var det med forventningsfulde sommerfugle i maven. Det blev den mest forrygende tur, med meget intense naturoplevelser. Spotten fungerede eksemplarisk, min kone fik alle OK beskeder, og kunne følge min færden op og ned ad de store fjelde, og det var en rar fornemmelse at have mulighed for at kunne sende et ”bip” til en helikopter, hvis jeg nu skulle være så uheldig at brække benet eller andet. Du kan læse en beskrivelse af hele turen på www.outsite.org. Titlen er ”Allein, Allein”.

hvad-vejer-en-spot
Også i tæt buskads virkede spotten eksemplarisk, her siddende på venstre arm.

Det man skal være opmærksom på i forbindelse med brugen af spotten er, at man selvfølgelig ikke trykker på SOS med mindre det er strengt nødvendigt. Det er også vigtigt at man har afklaret hjemmefra, at et ”OK” rent faktisk betyder ”OK”, også selvom der er slået lejr midt på en stejl fjeldside. Sidst men ikke mindst skal man jo heller ikke tage unødvendige chancer blot fordi man kan trykke SOS hvis noget går galt, grænserne for ens egen formåen skulle gerne være de samme, med eller uden SPOT.

I dag findes der, ud over spotten, også en lang række lignende GPS systemer. Firmaet Delorme er et af dem, og de har med deres ”Inreach” GPS lavet en mulighed for tovejs kommunikation, og Delorme bruger det lidt mere pålidelige ”Iridium” satellit system, hvor SPOT bruger ”Globalstar”. Jeg har dog personligt ikke haft nogen problemer med Spottens pålidelighed. Der findes i dag også satellit telefoner med tracking funktion, men igen, prisen er langt højere.

Kan jeg så anbefale dig i at investere i en Spot eller lignende GPS nødrednings system? Hvis du er et øde sted sammen med andre, måske. Hvis du er et øde sted alene, helt klart ja. SOS funktionen er beviseligt benyttet sammenlagt mindst 2804 gange på hele kloden, helikopteren er nået frem, og mange menneskeliv er reddet takket være sådan en dims på kun 148 gram. Billedtekst: Sådan så en typisk dagsmarch ud på computeren

spot-som-tracker
Hele ruten gennem Sarek, vist på Google Earth.

hvordan-ser-familien-et-spot-spor
Med en Spot er der kontakt til hjemmet mens ensomheden nydes i Sareks fantastiske fjelde.

udsigten-i-sarek

Med en Spot er der kontakt til hjemmet mens ensomheden nydes i Sareks fantastiske fjelde.

Læs mere fra turen i Sarek

Se første del af "Solovandring i Sarek" lige her...

Se anden del af "Solovandring i Sarek" lige her...

Se pakkeliste fra Sarekturen her...