Frank Egholm interview

Vi har interviewet folk fra ind- og udland, der snitter, laver sløjd, arbejder i træ, drejer og meget mere. Vi ligger ud med en af de største danskere; Frank Egholm.

frank egholm snitte

Snitte

Frank Egholm har skrevet flere bøger end vi kan tæller til, og bøgerne er oversat til mange sprog (heriblandt engelsk og tysk).

Det er super hyggeligt at snitte rundt om bålet. En snittekniv vejer ikke meget i rygsækken, så du kan sagtens have den med på vandretur. Du kan selvfølgelig også bruge den kniv du alligevel har med. Du kan også slæbe mere snittegrej med ud til shelteret eller basecampen og lave store projekter.

I vores nye tema om snitteri ser vi både på snitning af nød og snitning for sjov. Du kan jo have glemt sporken, koppen eller andet, og så er det godt at kunne snitte noget nyt. Du kan også snitte den obligatoriske ske - det er ganske hyggeligt, men hvis du er nået niveauet over, så prøver vi også at komme med inspiration til andet.

Nogen gang skal du bruge lidt mere end blot en kniv. Hvis du ikke har et skur eller have, så frygt ej; Du kan sagtens snitte i din lejlighed. Brug blot et underlag, der er let at feje, så er det ingen hindring, tvært imod. Du kan nå langt med en kniv, en økse, en sav og noget sandpapir, men du kan selvfølgelig også købe dig fattig i værktøj. Det kender vi jo fra alle andre håbbys, så hvorfor skulle det være anderledes her? Fordelen er dog at du kan nå langt med blot en kniv, sav og økse, og det har de fleste af os friluftsfolk i forvejen. Bevares, skal projektet være ekstra flot, så skal man også bruge sandpapir og olie, men det vælter ikke dit budget. Læs med i de kommende magasiner, hvor vi starter fra 0 og ser på værktøj og projekter.

Interview med Frank Egholm

En stor inspirationskilde er Frank Egholm. Han har skrevet mange bøger og er en meget aktiv snitter. Han laver alt fra små til store projekter og inspirerer dig, bl.a. med de bøger han skriver. Vi har læst nogle af dem og de bliver anmeldt i de kommende magasiner. Hvis du snitter med børn, er der også stor inspiration at hente hos Frank. På de næste sider har vi interviewet Frank om snitteriet.

Hvornår startede du snitteriet?
Ca. 1990 hvor min første søn blev født, først lavede jeg legetøj til mine børn, senere skulpturer.

snit af frank egholm

Hvornår blev du afhængig?
Blev hurtigt derefter meget glad for at arbejde med træ, og fra ca. 1998 kom jeg RIGTIG i gang med at snitte, opsøge og udvikle snittemuligheder.

Hvad giver det dig?
Det giver ro og koncentration noget som naturligt opstår når man snitter, har stor glæde ved at skabe på den enkle måde som det er muligt med bare en kniv og et stykke træ.

Hvad vil du gerne inspirerer børn og voksne til?
Vil gerne inspirere børn og voksne til at bruge deres hænder mere, til at skabe, til at at opleve at man på en enkel måde kan lave brugbare og dekorative ting.

Hvad skal man bruge for at komme i gang?
Man har brug for en skarp kniv, et grenstykke eller andet stykke træ og gerne en ide til hvad man vil lave..

interview med frank egholm

Hvordan ser dit værksted ud?
Mit nuværende værksted er ikke så stort, har dog en huggeblok og også fastspændingmulighed, hvis jeg skal bruge snittebænk foregår det udenfor.

Det bliver snittet meget i mit lille værksted, men det gør der også i stuen og alle mulige andre steder, lige nu ligger der et stykke træ i min jakkelommer som er på vej til at blive en lille ballerina som skal dreje rundt på automakasse mens en spilledåse spiller en melodi.

Hvad er dit næste projekt?
Lige nu arbejder jeg med bevægelse og enkel automata, hvor snittede figurer, dyr, fugle og andet laver bevægelser på en trækasse hvor der drejes på et håndtag. Inde i kassen er der enkel mekanisk automata teknik.

Kommer der flere bøger?
Der er flere bøger på vej, arbejder lige nu sammen med min snitteglade søn Balder og min hustru Lillian på en bog om brugbare snittede ting, man kan lave til hjemmet, den udkommer nok om ca.1 år.

Hvor kan man opleve dig næste gang?
På snittefest 2021 i pinsen i Boserupskov ved Roskilde kommer jeg til at bidrage med et lille snittespot.

skulptur i trae

Bogliste

- Snittede småfugle 2016
- Den store snittebog 2015
- The Danish Art Of Whittling - Snitte
- The Danish Art Of Whittling - Simple projekt for home
- Easy Woodcarving For Children
- Børnenes Snittebog - 2003
- Bevægeligt Legetøj i Træ - 2003
- Politikens Store Drengebog
- Lav Hjernevridere i Træ 2016
- Sjove spil i træ
- Drengelege
...og 4 bøger på tysk

Læs mere om fra her: http://snittesiden.dk/Wordpress/

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.