Kølle til snitning

I vores gør-det-selv serie om snitteværktøj, er vi denne gang kommet til en kølle. Køllen bruges bl.a. til at lave detaljer eller grov arbejde, men vi kan også bruge den til at lave blanks* med øksen.

snittekølle

Find træet til projektet

Vi er ude i en af de projekter som du ikke bare kan hente gratis i skoven. Du må nemlig kun sanke pinde og grene og ikke større stammer. Men hvor finder du så lige en lille stykke træ?

Gå på Facebook og søg på “brænde”. Der er måske en i dit nabolag der har fældet et træ og nu bare ønsker at få det fjernet. Ellers spørg i din lokal-gruppe (venlige i {din by}-gruppen).

diy lav en koelle til snitning

Det skal helst være en hårdere træsort. Ask eller hassel er et godt bud. Min første kølle lavede jeg naivt af nåletræ. Det var det jeg lige havde stående… det holder ikke til mange projekter.

Lav din egen kølle

Selve projektet kræver ikke meget fantasi:

- Find en stamme med en passende tykkelse. Det kan f.eks. være en stamme med en diameter på 10-15 cm.
- Sav et stykke af på størrelse med ca. 2 til 2,5 gange din hånd i længden (20-30 cm.)
- I den ene ende tegner du et håndtag i midten
- Sav nu håndtaget ud
Voila - køllen er færdig

koelle til snitning

Du kan f.eks. Afbarke stammen for at undgå bark i hele værkstedet.
Du kan lave håndtaget som det passer dig. De fleste man kan købe er med rundt og glat håndtag. Jeg har lavet min med et kantet håndtag, det fungerer fint for mig, men måske ikke for dig. Vigtigst er at håndtaget ikke er for lille eller for stort. Det gør køllen vanskelig at arbejde med. Lav det heller større til at starte med. Du kan altid snitte håndtaget til bagefter.

*Blanks er det træstykker eller klodser som man laver til et projekt. Altså det stykke træ som du f.eks. hugger ud med en økse og knippel. Man kan købe færdiglavet blanks hvis man ikke har mulighed eller faciliteterne til at lave dem (eller har svært ved at skaffe træ).

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.