Lav en kniv med dit barn

Det er meget let at snitte en kniv med dit barn, og det kræver ikke så meget værktøj. At snitte en kniv med et barn er fascinerende og givende - for både børn og voksne.

snit en kniv med dit barn

Start med klingen

Man kan købe massevis af knivblade og endda hele knivsæt. Man kan købe sig fattig, men der findes også utroligt billige knivblade. I denne artikel bruger vi de billigste, der faktisk er meget fine til børn (og så er selve bladet faktisk flot! Den egner sig godt til en kniv til letvægtsvandring og har den rette størrelse).

Jeg vil anbefale denne klinge til 59,-: https://www.linaa.dk/shop/linaa-knivklinge-50-6988p.html
Eller denne til 25,-: https://www.linaa.dk/shop/rustfast-knivklinge-kr02-9385p.html

Skæftet (træet)

Du kan købe knivskæfter fra 15 kr. så vi er på ca. 74,- for din egen kniv. Det kræver dog lidt mere før vi er færdige, men det bliver ikke meget mere… se knivskæfter her: https://www.linaa.dk/shop/skaeftetrae-581c1.html 

Du kan f.eks. også bruge en gren fra et birketræ. Dem kan du næsten finde i alle skove (find den så frisk som muligt. Husk at du ikke må skære grene af levende træer). Størrelsen på grenen skal passe dit barns hånd, men husk at finde en der er lidt større, så I kan snitte den til så den passer.
Birk er meget let og tak rummeligt at snitte i, så derfor er dette at anbefale som begynder skæfte.

Derudover skal du bruge

Foruden klinge og skæfte skal du bruge:
- boremaskine og træbor (alm. bor kan også gøre det) bordet skal være i passende størrelse til klingen. Du kan også bruge et håndbor. Disse kan findes til ca. 25-30kr. i en genbrugsbutik. Her kan du måske også finde træbor
- Sav
- Blyant
- Snittekniv (kan også være en alm. kniv til at starte med)
- Lim. Der er mange forskellige meninger om hvilken lim du skal vælge. Nogen bruger epoxy, andre super lim. Jeg har forsøgt mig med Super Glue fra Biltema - det fungerer ganske glimrende.
- Hævlebænk eller skruetvinge. Skruetvinge kan også købes billigt i en genbrugsbutik, men det skal nævnes at det ikke koster meget mere at købe fra ny (fra 50 kr. og op)
- Linolie
- Sandpapir

Og så i gang…

Sav grene i en passende længde (mål evt. dit barns hånd og sav stykket 3-4 cm. længere). Sav på begge sider af stykket, så du har en klods tilbage. Du kan her også bruge en økse, hvis du har lidt erfaring med det.

Tegn håndtaget på begge sider og front samt bag. Det kan være en god idé at lave en lille fingerstop/hæl nedad (se billedet), så barnets hånd ikke glider ud på klingen når barnet snitter.

Sav eventuelt overskydende træ af. Fjern så meget som muligt, inden du starter med at snitte.

Skrue dit håndtag god fast og bor nu et hul i enden (der hvor klingen skal sidde). Du kan måle længden på klingen der skal ind i træet. Mål nu dit bor i samme længde og sæt et stykke malertape på. Så ved du hvor dybt du skal bore. Af bitter erfaring (jeg har dummet mig så du ikke skal), så bor lige ned i træet. Jeg har boret lidt skævt og det endte desværre med at jeg borede ud gennem siden. Prøv hele tiden om du kan få klingen ned. Jo mindre du borer desto bedre er det.

Nu kan du starte snitteriet. Formen på håndtaget må I helt selv bestemme og hvis I savner inspiration, kan I jo tegne efter en kniv i har i forvejen, eller find et billede af en kniv på nettet at tegne efter. Når I er tilfredse kan I bruge sandpapir. I kan starte med korn 80 og gå til 160, 320 osv. faktisk så højt I ønsker, men det behøver ikke være højere end korn 160 eller 320.

Nu skal håndtaget i olie. Der er delte meninger om hvor længe håndtaget skal ligge. Fra 24 timer til en uge. Jeg har indtil videre haft fint held med 24 timer, men hvis det er farvet olie, så synes jeg at resultatet bliver bedre jo længere træet ligger. Jeg har intet at bakke det op med andet end hvad jeg har oplevet. Andre kan have andre holdninger. Du kan bruge et brugt (og rent) syltetøjsglas at hælde olie på og lade håndtaget ligge i. Hvis glasset er for højt, så skær en klods til fra grenen.

Så skal vi lime klingen fast til håndtaget. Du kan med fordel blande savsmuld af det afskåret træ i limen.
Du kan bruge skruetvingen når du har limet klingen. Sæt en klods i enden af klingen, så du ikke har knivspids mod skruetvingens stål. Lad det ligge et døgns tid eller så længe du har tålmodighed til (eller efter anvisning på limen).

Nu er kniven færdig og I kan starte på nye projekter sammen. Læs meget mere om snitning og få inspiration til nye projekter i de kommende magasiner.

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.