Hvordan vasker man en sovepose

Du skal vaske din du sovepose efter nogen tids brug. Det er let, men tager dog noget tid. Til gengæld er der mange fordele såsom at soveposen igen bliver varm og lækker.

hvordan vasker man en sovepose

Vask din dunsovepose

Har du hørt dig selv sige “min dunsovepose er ikke lige så varm, som da jeg købte den”? Jeg har hørt sætningen utroligt mange gange. Faktisk skræmmende mange gange, og fælles for alle gange er, at jeg straks sætter i gang med min prædiken “du skal altså vaske ALT dit grej”.

For du SKAL vaske dit grej! Soveposer, skaljakker osv. Ja jeg skrev SKAL! For der er rigtigt mange fordele!

Hvad er fordelene ved at vaske dunsoveposen?

- Dunsoveposen genvinder sin “loft” og isolering (altså varmen)
- En DWR (imprægneret) sovepose genvinder sin vind- og vandafvisende overflade/dun
- Du genopretter åndbarheden
- Din sovepose holder længere
- Din sovepose dufter bedre

“Loft” er dunenes “løft”. Forestil dig dun, som du dypper i smør. Dunene vil klaske sammen og dermed miste deres “løft” og isoleringsevne. Sagt på en anden måde: din sovepose bliver langsom koldere.

DWR er navnet på den imprægnering, man lægger på ydersiden af nylonet eller dunene. DWR gør ydermaterialet vind- og vandafvisende; tilsvarende med dunene. DWR behandlede dun klasker ikke sammen, hvis de bliver våde.

Når du vasker soveposen, kommer sved, snavs o.s.v. ud af dunsoveposen. Så holder soveposen længere - det er godt for din pengepung og miljøet.

Du får svedlugt, bålstank o.s.v. ud af din sovepose.

Hvor tit skal jeg så vaske min dunsovepose?

Den gode nyhed er, at du ikke skal vaske soveposen efter hver tur. Som hovedregel bør du vaske den ca. en gang om året. Hvis du er typen, der er afsted hver weekend, er det en gang hvert kvartal.

vask en sovepose

Hvordan vasker jeg min dunsovepose?

Følg altid producentens instruktioner! Du kan finde disse på de KÆMPE slipper, der hænger i fodenden af din sovepose. Hvis du er som mange andre og klipper dem af, kan instrukserne findes på producentens hjemmeside.

Det er egentligt ganske let at vaske dunsoveposer, men det tager ret lang tid. Du skal dog ikke arbejde så meget for det, men især tørreprocessen tager lang tid.

- Sørg for at bruge dunvaskemiddel
- Sæt vaskeprogrammet på maksimalt 40 grader, og vælg et skånsom og blidt program (som f.eks. uldvask)
- Lyn din sovepose
- Vend vrangen ud
- Brug opbevaringsposen til at vaske i

For nørder: ældre vaskemaskiner kan indeholde sæberester, der kan ødelægge dunenes naturlige olier, så de ikke løfter sig så godt igen. Du kan køre vaskemaskinen tom og sørge for, at mængden af sæberester, er minimale

Dunvaskemiddel

Brug dunvaskemiddel, når du vasker din dunsovepose. Almindelig sæbe ødelægger dunene (kort sagt). Vi anbefaler Grangers Down Wash (LINK: https://outdoorpro.dk/granger-s-down-wash-300-ml ) til dunsoveposer uden DWR, og Grangers OWP Down Wash + Repel 2-in1 (LINK: https://spejdergear.dk/shop/grangers-down-repel-300ml---impraegneringsmiddel-til-dun-11400p.html )til DWR behandlet du soveposer.

Vaskeprogram

Sæt vaskemaskinen på 30-40 C. og ikke mere! Varme kan ødelægge/smelte nylon. Hvis din vaskemaskine har uldprogram, er dette meget fint.

Lyn din sovepose

Lyn soveposen så lynlås ikke sidder fast, eller soveposen/lynlås bliver ødelagt.

Vend vrangen ud

Vend vrangen ud af soveposen, før du starter vasken.

Brug opbevaringsposen

Ikke pakposen! Den store pose af net, som din dunsovepose kom med. Den er perfekt at vaske soveposen i.

Husk at!

Så langt så godt. Det er let og simpelt at vaske dunsoveposen. Men husk for den da ikke bare at flå soveposen ud af vaskemaskinen! Stik begge hænder ind i vaskemaskinen og løft blidt hele soveposen ud. Hvis du f.eks. kun holder i hætten, kan vægten af vandet i dunene, ødelægge de inderst dunkamre (små fintmaskede kamre, der holder dunene på plads).

hvordan tørrer man en sovepose

Hvordan tørrer jeg min dunsovepose?

Nu tager det lidt længere tid men frygt ej. Du kan sagtens lave noget andet imens (f.eks. tørre din eget turmad?). Det er meget vigtigt, at soveposen er helt tør, men det er ikke så svært at finde ud af.

Det skal du bruge

- En stor tørretumbler
- 2-3 tennisbolde (seriøst!)

Sådan tørrer du din sovepose

- Sæt tørretumbleren på lav varme eller kold. Som før kan høj varme ødelægge nylon.
- Tag soveposen ud af opbevaringsposen
- Læg soveposen i tørretumbleren
- Læg tennisboldene oven på soveposen
- Start tørretumbleren
- Når tørretumbleren har kørt programmet, er din dunsovepose sikkert ikke tør. Vend soveposen fra vrangen tilbage til normal, og kør programmet igen
- Fortsæt til soveposen er tør (vend vrangen ud igen, vend den så normalt og gentag…)

For nørder: du kan veje din sovepose, før du starter med at vaske den. Du kan så veje soveposen, når du tror, den er tør. Vejer den mon det samme? Skidt, sved og møj vejer dog også, og dette er jo væk, så det kan give et usikkert billede - frygt ej! Læs videre, og lær hvordan du tørrer din sovepose helt.

Når dunsoveposen ikke føles “svampet” eller våd, og den er “puffet” godt op igen, så læg soveposen udstrakt på en ren flade, og lad den ligge der i 48 timer. På denne måde sikrer du dig, at den er helt tør.

Er dunene klumpet sammen nogle steder, så ryst soveposen.

Så er der kun 1 år til, at du skal gentage processen igen…

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.