Soveposen for begyndere

Soveposen skal holde dig varm, være let og fylde så lidt som muligt. Hvis du vandrer er soveposen din dyne og skal den koges ned til noget du kan have i rygsækken, så stiger prisen samtidig. Her ser vi på soveposer for begyndere, materialer, komfort og limit og hvilken sovepose du skal vælge.

valg af sovepose

Kort om soveposen

Der findes soveposer til hver sæson og i alle størrelser og vægtklasser. Det er materialer, vægt og fylde der gør udslaget på prisen og din komfort. Det kan være svært at finde rundt i den store sovepose-jungle, så her forsøger vi at guide dig i dit valg.

Soveposerne er nu ikke så forskellige igen, men nyligt er der begyndt at blive kigget på design og funktioner. Skal lynlåsen være ude i siden eller giver det mere mening og giver det mere komfort og varme at have den i midten?

Sovepose-sæsonen

De fleste der dyrker friluftsliv starter med en 3-sæsoners sovepose. Det gør det billigt at kunne være ude i forår, sommer og efterår og soveposen virker fint all-round.
Man siger at en 3-sæsoners sovepose skal gå ned til -3 C. (I komfort temperatur, dette kommer vi tilbage til) og bliver det for varmt, jamen så åben den eller tag den af og brug som tæppe. Dette gælder ikke i Nordsverige, hvor en -3 C. sovepose kun er til sommerbrug og dermed 1-sæson.

sovepose til friluftsliv

Du kan opgraderer en 3-sæsoners sovepose med en lagenpose, hvis du billigt vil have en 4-sæsoners sovepose. Det gør dog soveposen tungere og knap så kompakt.
Hvis du bare skal prøve om vinterfriluftsliv er noget for dig, så er dette en rigtig god løsning. Finder du ud af at vinteren, trods kulde og sne, er fantastisk at være ude i, så er det anbefalelsesværdigt at kigge på en 4-sæsoners sovepose så hurtigt som pengepungen kan følge med.

Dit valg af sovepose

Det vigtigste for dig er at kende dit behov. Sådan er det med alt udstyr du køber til friluftsliv. Kender du dit behov, så laver du ikke (så mange) fejlkøb og kan sortere en masse modeller fra. Det er nu slet ikke så let som det lyder for der er mange faktorer der spiller ind:

1. Hvilke sæsoner er du ude? Sommer, vinter, forår, efterår.
2. Hvad skal du bruge soveposen til? Vandring, base camp, shelter, cykel, MC, kanoture, hængekøje?
Hvis du vandrer, så er det godt med en let og kompakt sovepose.
3. Hvordan overnatter du? I telt, shelter, bivuak, hængekøje? Der er stor forskel på, hvor meget de forskellige overnatnings former giver ly mod vind og vejr. Telt = varmt. Tarp = koldt.
4. Hvad er dit budget? Er det værd at sparer lidt mere op eller skal du bruge den lige NU?
5. Har du præferencer/forhold der letter dit valg? Stærke skuldre, lidt bredere end standardmålene, kuldeskær osv.

ny sovepose

Soveposens brug

Skal du vandre, så er vægt og fylde nogle vigtige faktorer. Erfaringsmæssigt vil du ærgrer dig, hvis du køber en for stor og tung sovepose. Dette fordi den vil fylde en masse og gøre vandreturen meget tungere. Prøv derfor at få en så lille og let sovepose som muligt, ud fra hvilke andre kriterier du har.

Hvis du kører ud i bil, padler kano, kører MC o.l. så er vægten måske ikke så vigtig. Fylde vil stadig spille noget ind, især på cykel og MC. Dette gør heldigvis soveposen noget billigere, men der er stadig forhold du skal kigge på. Hvordan overnatter du mest?

Der er ”varme” og ”kolde” overnatningsmuligheder. Teltet og hængekøjen er ”varme”. Shelteren og bivuakken ”kolde”.

I teltet er du i ly for vind og regn og dette gør kravene til soveposen væsentligt mindre. Det er nærmest som at sove hjemme, dog uden radiatorerne.

I shelter, bivuakken ell. lign. er du mere udsat for vejret. Vinden tager enormt varme fra soveposen og er den ikke vindtæt, så kan vejret virkelig drille dig og din oplevelse i naturen.

sovepose til vandring

Hvad koster soveposen

Hvis du ikke har krav til vægt og fylde, kan du få en ret billig sovepose. Du kan selvfølgelig gå til et byggemarked, men vi er ikke så glade for at støtte køb og smid væk kulturen og du vil unægtelig få en meget bedre sovepose, oplevelse og nat ved at ofre lidt mere (det er ikke mange 100 kr. mere).
Har du krav til vægt og fylde, så er rådet klart: køb en dunsovepose. De fylder og vejer ikke meget og du behøver ikke være nervøs for at dunene klasker samme. Det hører til sjældenhederne og desuden kan du få soveposer med imprægneret dun.

Hvis du skal købe en ny sovepose, så husk at du kan spare mange penge, ved at være medlem af Outsite. Se vores medlemskaber her... på listen kan du også se butikker hvor du kan købe din sovepose.

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.