Pløkke til telt

Hvilken pløk skal du vælge til teltet? Er der nok pløkke med til dit telt og skal du telte i sne, på sten eller græs? Vi ser på de mange forskellige pløkke.

hvilken pløk skal jeg vælge?

Se udvalg af pløkke i videoen

Hvilken pløk skal du vælge til teltet? Er der nok pløkke med til dit telt og skal du telte i sne, på sten eller græs? Vi ser på de mange forskellige pløkke.

hvilken pløk skal jeg vælge?

Se udvalg af pløkke i videoen

Pløkke til telt

Der er mange forskellige typer pløkke, men fælles for dem er, at de skal holde dit telt stående i al slags vejr. Det er dog ikke fælles om hvilken jord de er gode til. Vi tager udgangspunkt i MSRs store udvalg af pløkke, barduner og tilbehør. Der er mange butikker der sælger dem, så de er også let tilgængelige for dig.

pløkke til telt

Hurtig sammenligning

MSR Mini Groundhog 10 gram, 15 cm
MSR Groundhog, 13 gram, 19 cm.
MSR Core 9,9 og 17,2 gram, 15 og 23 cm.
MSR Carbon Core 5,75 gram, 15 cm.
Mdr Hook 12,8 gram, 17 cm.
MSR Cyclone 34 gram, 24 cm.
MSR Blizzard 31,2 gram, 24 cm.

standard pløkke til telt

Alsidige pløkke

Y-pløk
Y-pløkken er den mest populære pløk på markedet. Den følger med de fleste telte og det er der en god grund til. Y-pløkken er alsidig og går til stort set alt. Den er stabil og solid i design.
Det tre sider på pløkken gør, at den står stabilt, når vinden rusker i teltet. Y-formen gør at der er en god flade, der giver god modstand i jorden. Jeg har for vane at vende den ene side, ind mod teltet, så det ene “v” peger ind mod teltet. Jeg tænker at dette giver den bedste modstand. Y-pløkken findes i forskellige længder og skal du telte i skove, kan det være en god idé at købe 6 af de lange. Så kan du nå ned gennem laget af blade/nåle.

mini groundhog

Eksemplet på Y-pløkke fra MSR:
Groundhog: til al slags jord, 13 gram, 19 cm.
Minigroundhog: til al slags jord, 10 gram, 15 cm

Krog pløk
Krog pløkken kender vi alle fra teltning i 80’erne og 90’erne. Den følger stadig med til nogle telte og den holder hvad den lover. Krogen er alsidig i brug og lang nok til at nå ned til jord under blade. Fordele ved krogpløkken er bl.a. at den er let at hive op. Ulempen er at den let bøjer, især hvis den hamres/trædes ned i jorden.

msr hook pløkke

Eksempel på krog-pløk:
Hook: til al slags jord, let at tage op, 12,8 gram, 17 cm.

pløkke fra msr

Pløkke til blød jord, blade og vind

Cyclone
Cyclone er en “drejet” Y-pløk. Den er længere end standard og god til blød jord eller meget vind. Hvis du skal telte i sand eller andet blødt, kan det være en god idé at supplerer med Cyclone pløkke. De er også gode til kraftigere vind.

msr cyclone pløkke

Eksempel på Cyclone pløk:
Cyclone: til blød jord eller meget vind, 34 gram, 24 cm.

Pløkke til hård jord

Core
Core findes i to forskellige versioner; Aluminium og Carbon. Det er stor forskel på vægten (og prisen), så her kan du virkelig sparer på vægten i rygsækken (hvis du vælger carbon-udgaven).
Pløkken er “dart-formet” og går let ned i jorden. Det gør pløkken meget egnet til hård jord.

msr core pløk

Eksempel på pløkke til hård jord:
Core: lavet til hård jord, 15 og 23 cm, 9,9 gram og 17,2 gram
Carbon-core: lavet til hård jord, 15 cm, 5,75 gram

pløkke til sne og sand samt vind

Pløkke til sne og sand

Blizzard
Skal du telte i sne/sand, så er Blizzard:designet til formålet. Pløkken er stor og bred og holder godt fast i det bløde underlag. Pløkken kan graves ned og er gennemhullet, så du f.eks. kan binde bardunen fast til pløkke.

msr blizzard pløkke

Eksempel på pløkke til sne/sand pløkke Blizzard: sne og sand samt anker, 24 cm, 31,2 gram

Der følger ikke nok pløkke med til mit telt?

Alt efter hvilken producent du køber telt fra, kan det være at der “kun” følger få pløkke med. Det kan der være grunde til:

1. Vægten
Der er ingen standarder for hvordan outdoorprodukter vejes. De producenter der kæmper på vægten, kan derfor “snyde” lidt, ved at give få pløkke med. Dermed vejer teltet jo mindre i alt.

2. Hvad skal du bruge dit telt til?
Producenterne ved det ikke. De ved ikke om du vil telte i skov, på mark, i fjeldet, på is eller sne - eller alle typer. Derfor giver nogle producenter “kun” få pløkke med. Du skal så supplerer med de pløkke som du skal bruge. Dette er ikke helt dumt.

Pløkke koster faktisk en del at producerer, så du sparer for det første lidt på dit køb (ved ikke at få en masse pløkke med, som du måske ikke skal bruge). For det andet, så kan du supplerer med de pløkke som du skal bruge (se ovenstående liste og vælg ud fra den type jord, du skal telte på). Derfor; Du skal altså for det meste selv supplerer med de pløkke, som du skal bruge.

Anbefalinger til pløkke

Til langt de fleste telte, følger der Y-pløkke med. Disse er rigtig gode at have med, da det kan være svært at forudsige, hvilken jord/underlag du telter på.
Derudover, er det en god idé at supplerer med lidt større pløkke, så du kan få teltet til at stå stabilt, i blødt underlag/hård vind.

Som supplement kunne du have 4 stks. Cyclone eller de lange Y-pløkke med, så du kan sikre telte med de store pløkke. resten af teltet kan du så sikre med de mindre Y-pløkke.

Hvis du skal telte på sand/sne, så siger valget sig selv. Hvis du skal afsted i den 5-sæson (op på toppen af et fjeld, om vinteren), så finder der sneanker til sikring. Her bruger man måske også skiene som pløkke.

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.