Forsiden

Friluftsliv

Grej & udstyr

Info & viden

Ture & Kurser

Magasin & Medier

Outsite

Telt

Læs vores gratis Outdoor Magasin:

En af tendenserne i friluftsmarkedet er lette 1 til 1,5-personers telte. Skal du afsted med flere, og er I afsted i en uge eller mere, skal du kraftigt overveje, om I på turen skal medbringe mindst ét fællestelt.

fælles telt til vandretur

Fællestelt, partytelt, pausetelt

Har du overvejet, hvorfor din inderkabine kan skilles fra yderteltet? Hvorfor skulle du bakse med at sætte det fast, da du købte det? Hvorfor er det ikke bare fast installeret?

Der er faktisk en grund til - eller flere grunde.

Vådt telt

Når du skal pakke dit telt ned efter en god nats søvn, skal du overveje, om du vil skille inderteltet fra yderteltet, hvis sidstnævnte er vådt. Dit indertelt kan blive vådt, hvis du pakker hele teltet ned i pakposen. Det er ikke fedt at kravle ind i en våd inderkabine om aftenen, når man i den grad har brug for et godt hvil.

Pausetelt

Når det regner eller blæser, er det rart at have ly. Det er ikke mange steder, det findes, og derfor kan du bruge dit telt. Det tager jo kun 5-7 minutter at slå op, og så har du en god og tør frokost. Hvis I er flere på tur, kan der ofte sidde 4-5 personer i et 2-personers telt og 6-8 personer i et 3-personers telt under yderteltet, når dette er rejst alene.

let telt spar paa vaegten

Partytelt og overliggertelt

Om aftenen er det rart at være samlet. Det giver en god stemning og højner i den grad moralen og humøret. Hvis alle medbringer et 1-personers telt til sig selv, kan aftenerne virke meget lange, hvis dårligt vejr gør det surt at sidde under åben himmel. Det er desuden surt at ligge og kigge op i et stykke nylon, når man er ude for at nyde naturen.

Vi har f.eks. brugt et 3-personers tunneltelt til netop dette. På kommende ture har vi også større telte med, som gør det muligt for mange personer at sidde i samme telt. Vi har oplevet aftener med så meget regn, at vi ikke har villet/kunnet opholde os udenfor. Deltagerne var trætte og våde, og moralen var i kulkælderen. Da vi inviterede til kaffe i “partyteltet”, højnede det i den grad moralen og humøret blandt deltagerne. Et rummeligt telt med plads til mange er en stor fordel, og så glemmer man heller ikke hyggen.

På overliggerdage/hviledage ved dem, der har prøvet det, hvor vigtigt det er at have noget at give sig til. Igen er det virkelig mange timer at fordrive ved at glo ind i et stykke nylon på teltet. Man kan tælle syninger og holde øje med myg eller andet småkravl, der søger ly i ens telt, og så er det vist det.

del teltet

Det giver i den grad et løft at være sammen og det giver andre syn på sagen, hvis ruten skal laves om, tryghed hvis det tordner, mulighed for at spille et spil/lave en ordleg - i det hele taget tidsfordriv. osv. osv.

Konklusionen - del teltet

I stedet for, at alle tager små solotelte med, skal I kraftigt overveje mindst et større fællestelt (2- til 3-personerstelt f.eks.). I denne test af Nordisk Oppland 3 LW kan du se “konceptet” blive brugt i praksis. Det var planlagt at have et så stort telt med på en fjeldtur, netop så vi havde et telt, hvor hele gruppen kunne samles. Der kan sidde rigtig mange rundt i kanterne på teltet, og der bliver varmt og behageligt i løbet af sekunder. Man kan måske også spare vægt ved at deles om et telt. Vi slæbte på 1 kg hver, da vi delte Oppland 3LW. Det er en helt okay vægt for så stort og funktionelt telt til hele gruppen.

Husk footprint
Husk nu et footprint eller andet at sidde på. Det er surt at slå teltet op på et vådt underlag - det hjælper ikke på moralen.

Læs også

Vandreture og friluftskurser

 
Kom med på vandretur eller friluftskursus
kursus i friluftsliv

Kursus i friluftsliv

kr 1000 00
Bål
Lejr
Kort og kompas
Pakning af rygsæk
Fredagscafé

Fredagscafé - Brænderworkshop

kr 60 00
Prøv forskelliget kogegrej
Hvilken skal du vælge?
Hvad er bedst til årstiderne?
Hygge, æbleskiver og gløgg
Vandring på west highland way med guide

West Highland Way

kr 2800 00
Unik natur
Vandring i højlandet
Aftenhygge på Inn's
Oplev stemninge på West Highland Way
Vandretur i island på laugavegur med turleder og guide

Vandring i Island

kr 2799 00
Laugavegur med turleder
Vandring mellem vulkaner
Fantastisk natur
Afslutning i varme kilder
Jetboil gasbrænder
Fjeld og Fritid
Sea To Summit
B-Wild outdoorbutik
MSR Outdoorudstyr
Pro-Outdoor

 

Teva vandresandaler
Friliv outdoorbutik
Nordisk Outdoor
OutdoorPro
Aclima
SpejderGEAR

 

YETI soveposer og jakker
Friluftsland
Sea To Summit frysetørret mad
Leave No Trace
EXPED liggeunderlag og rygsæk
Slagelse Camping og Outdoor Center

 

Patagonia
Outdoor45
Therm a rest
Survivalstore
Eventyrsport
Trangia