Lys på shelterturen, i teltet, hængekøjen og i friluftslivet

Vi ser på lanterner når du skal have lys i shelteret, i teltet, hængekøjen eller andet friluftsliv. Lejrlygterne er ret fede at have, og med ny teknologi er de også blevet meget mere anvendelig, og giver godt og hyggeligt lys.

lys paa vandretur i shelter og friluftsliv

Lys på tur

Skal du ud på tur i efteråret, vinteren eller foråret, hvor det godt kan være (meget) mørkt, er det rart at have lys med. Foruden den uundværlige pandelampe er der mange andre løsninger der er gode, når du sal sætte et hyggeligt lys over lejren, shelteret, i teltet eller hængekøjen. 

Lanterner er virkelig gode til alle former for friluftsliv, men har måske været tilbøjelige til, at skulle skinne om kap, med en blændende sol. Sagt på en anden måde var det maks power og ingen funktionalitet. Nu er der heldigvis kommet mange nye og meget bedre lanterner, der også holder batteri i lang tid. Derudover kan skrues op og ned, og ikke bare på selve lampen, men også vide en App på mobilen - og det er ret fedt på mange måder.

lys paa sheltertur

Lys i shelteret

Vi sidder i et shelter på Skåneleden i Sydsverige. Jeg er kommet lidt før gruppen og har sat Ledlenser ML 6 Connect op i hjørnerne, så ingen har opdaget,  at de hænger der. Da natten falder på går jeg lidt væk fra shelteret, åbner for Appen og tænder ML 6 Connect. Der er forskellige reaktioner, men igen gætter på at jeg står lidt væk og er LJ (Light Jockey). De to ML6'ere er mere end rigelig til at lyse shelteret op. 1 kan sagtens klare det, men fordele ved to er, at man kan skrue meget ned for lyset og give en ret hyggelig belysning. Det er også varmt lys den giver, og ikke det her kolde LED-lys. 

Nu er det ikke at det er funktionelt at kunne overraske dine venner, med pludseligt lys over shelteret, men det er da meget sjovt - bevares. Men det er funktionelt at kunne styre det fra mobilen. Så kan du placerer lampen, eller lamperne der hvor du vil have dem, og tænde dem, uden at skulle gå pladsen rundt. Det er også ret fedt at have, når man kommer retur til shelteret om aftenen, eller går fra shelteret, og tilbage til teltet/hængekøjen. Så kan du tænde lampen før du går i seng, så du let kan finde vej og orienterer dig, når du er kommet ind i teltet/hængekøjen.

ledlenser ml 6 connect lanterne

Lys i teltet og hængekøjen

Og egentligt gælder det samme her. Hvis du har en lanterne der kan skrues op og ned for, så kan du få det bedste lys i teltet/hængekøjen. Det er virkelig ikke fedt at ligge, med en kraftig projektør lige i skallen, når man er på vej i seng, eller vil have en hyggelig aften i teltet/hængekøjen. 

Desuden er det fedt at kunne tænde lanternen væk fra teltet/hængekøjen. ML 6 Connect kan også styres med den medfølgende fjernbetjening, så det er ikke fordi du behøver, at tappe din mobil for strøm. Du kan selvfølgelig også tage lampen op til bålet og bruge den til hyggebelysning der. 

lys i haengekoejen

På billederne kan du i øvrigt se hvor meget lys en lanterne kan give. I hængekøjen skruer jeg den helt op, og de giver en oplysning af val ca. 15 meters radius (se min kammerat Zach, som du tydeligt kan se i nabokøjen). 

Lanterner og lejrlygter

Ledlenser ML 6 Connect er nævnt som eksempel i denne artikel. Det er egentligt for at belys mulighederne mellem lys og teknologi. Men hvis du ikke vil være SÅ digital, så har Ledlenser også den almindelig ML6, der "bare" er en lanterne uden App styring, der kan betjenes på selve lygten. Vil du have mindre lys har Ledlenser også ML4. Jeg har endnu ikke prøvet en lanterne fra andre producenter, der kan det samme og giver et lige så godt lys. Det findes da helt sikkert men jeg kan ikke anbefale dem, hvis jeg ikke har prøvet. 

Hvis du slet ikke er til LED lys, så kan Feuerhands flagermuslygter virkelig anbefales.

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.