Hvordan du kommer i gang med at kigge fugle

Lad mig fortælle dig, hvorfor jeg er så vild med at kigge på fugle, og hvad det giver mig. Lær også, hvordan du selv kan komme i gang. 

 kom i gang med at kigge på fugle

Kig på fugle

Min interesse for fugle startede, da jeg engang tog jagttegn. Her er vildtkending en stor del af teorien, og man skal blandt andet kunne kende ænder, krager, rovfugle og vadefugle fra hinanden. Pludselig begyndte jeg at være meget mere opmærksom på, hvad der skete omkring mig. En krage var ikke længere blot en krage, og min nysgerrighed og behov for at lære mere, voksede.

Øget opmærksomhed

Som nævnt bliver ens opmærksomhed vækket, når man er optaget af fugle. Når jeg går tur, er jeg meget mere nærværende, fordi jeg er opmærksom på lydene omkring mig. Jeg kigger hele tiden op for at være sikker på, at jeg ikke går glip af noget. Dermed bliver jeg fastholdt i nuet. Mine tanker er fokuseret på, hvad der foregår omkring mig, og derfor kommer min tid i naturen ikke til at handle om, at jeg stresser over arbejdet, eller bekymrer mig over ting i hverdagen.

Forventningens glæde

Jeg har ofte forsøgt at genkalde mig den følelse jeg fik da jeg som barn skulle i biografen - forventningens glæde, som jeg i mange år har afskrevet at få ind i hverdagen igen. Den glæde har jeg genfundet på mine fugleture. Der er ikke noget bedre end at vågne op om morgenen og vide, at jeg skal på tur og fantasere om, hvilke fugle jeg mon får at se i dag. Det er lige meget, om jeg skal et nyt sted hen eller blot til stamstedet, for der kan være overraskelser hver gang. Jeg tjekker regelmæssigt hjemmesider for at se hvilke fugle. der kan være der, hvor jeg skal hen. Bare for at øge spændingen endnu mere.

Opdag nye steder

De steder, hvor der er stor artsdiversitet af fugle, er steder, hvor der generelt er rigtig smuk natur. De gode fuglespots ligger ved søer, kyster og i skove, og det er derfor en rigtig god måde at komme et sted hen, som man ikke har været før.

fuglekiggeri

Da jeg i sommers var på roadtrip i Jylland, kørte jeg efter fugle og kom derfor nogle steder, som ikke står beskrevet i alle turist bøgerne, men som var fantastiske fugleområder. Det hjalp ikke mindst til at finde gemte perler, men også på at komme væk fra de store flokke af danske turister, som alle kørte den samme rute, da grænserne var lukkede grundet corona.

Ro og fordybelse

“Birding”, som er slang for at kigge på fugle, kan i høj grad sammenlignes med det at fiske. Hvis man eksempelvis placerer sig i et fugletårn ved en sø eller blot langs kysten, kan man få timer til at gå ved blot at stå og vente og observere. Roen sænker sig, og man fordyber sig i landskabet, men kun lige indtil man får øje på noget, så stiger pulsen og spændingen melder sig. Det er en perfekt balance af at kunne tage ud i naturen for blot at slappe af og være, men uden at det bliver kedeligt.

Naturoplevelser året rundt

Hvis man er optaget af natur, kan vinteren være en lidt kedelig årstid. Bladene er faldet af træerne, der er ingen blomster at studere; det er mørkt det meste af tiden, og måske synes man endda, at det er for koldt til at tage en overnatning ude. Er man fugleinteresseret, er vinteren dog lige så spændende som resten af årstiderne, for fugle bliver der ved med at være. Vinteren bringer trækgæster, som besøger os, fordi det bliver for koldt oppe nord på. Så det er en god grund til også at komme ud om vinteren, da der her er fugle, som vi ellers ikke ser om sommeren. Fugletårnet giver læ, så hvis man har nok med tøj, kaffe og måske et tæppe, kan man sagtens være på tur hele året.

Forståelse for naturen

For at forstå naturen må vi lære den at kende. Det gælder ikke blot fugle, men også insekter, blomster, træer og klima. Som brugere af naturen får vi en større respekt af at have et kendskab til det, vi bevæger os rundt i - og ikke bevæger os rundt i - for hvor meget natur har vi i det hele taget i Danmark? Biodiversitet er på manges læber i øjeblikket, og der laves kampagner i mange kommuner for at give plads til mere vild natur og øge biodiversiteten. Hvis du føler glæden ved at høre lærken trille eller bliver glad for at se årets første sommerfugl, hjælper det til at forstå værdien af naturen. og hvorfor den er så vigtig. Ikke blot for os mennesker, men også alle andre organismer.

Sådan kommer du i gang med at kigge på fugle

Hvis min glæde for at kigge på fugle har smittet af på dig, så læs med her for at finde ud af, hvordan du selv kan komme i gang og blive en rigtig “birder”.

Køb en kikkert
Du behøver egentlig kun ganske få ting for at komme i gang med at kigge på fugle, og den eneste nødvendighed er kikkerten. Håndkikkerter kan købes i de fleste friluftsforretninger til en rimelig pris. Det, du skal være opmærksom på, og som adskiller kikkerterne fra hinanden, er de tal, som indgår i produktnavnet. Det vil eksempelvis se således ud: 8 x 21 eller 10 x 42. Henholdsvis 8 og 10 angiver, hvor meget billedet bliver forstørret, mens 21 og 42 angiver diameteren på glasset. En større diameter vil give et bredere synsfelt og mere lysindfald, hvilket vil gøre billedet skarpere og gøre, at man kan se kontraster. Altså vil en 10 x 42 kikkert være at foretrække, hvis man er villig til at bruge penge på det.

hvordan kigger man paa fugle

Hvis du befinder sig i Københavnsområdet, vil jeg anbefale at gå i Naturbutikken på Vesterbro i København. Naturbutikken er en del af Dansk Ornitologisk Forening, og de er derfor eksperter i kikkerter og er gode til at give råd og vejledning.

Anskaf en fuglebog
Personligt holder jeg af det analoge, og jeg synes det er dejligt overskueligt at kunne stå og bladre i min fuglebog, når jeg er i tvivl om, hvilken art jeg har fået øje på. De fleste fuglebøger er gode nok, hvis man lige er begyndt at kigge på fugle. De kan let findes antikvarisk eller hos den lokale boghandler. Med fuglebogen kan man også få den ekstra tilfredsstillelse at sætte et lille kryds, ud for hver art man har set.

Hent en fugleapp
Supplér fuglebogen med en app. DOF (Dansk Ornitologisk Forening) har lavet en gratis app, som har en oversigt over de mest almindelig fugle. Under hver fugl er der beskrivelse af kendetegn og udbredelse og sågar en lille lydfil med fuglens kald og/eller sang. Appen har desuden et kort, der viser fuglespots i hele landet og lokationer for fugletårn. Appen hedder “DOFs Fuglebog” og kan hentes der, hvor du normalt henter apps.

DOFbasen
www.DOFbasen.dk er en Dansk Ornitologisk Forenings internetbaserede database til registrering af fugle. Her registrerer birdere fra hele Danmark hver dag de fugle, de ser hvilke steder. Vil du derfor finde ud af hvilke fugle, der er set i dit nærområde, eller hvilke steder der er gode at tage hen for at kigge på fugle, så er det DOFbasen.dk, du skal bruge.

Ved første øjekast er det ikke en prangende hjemmesiden, men man lærer at elske den, når man blot har kigget lidt rundt. Så tag dig lidt tid til at lære den at kende. DOF har også en facebookgruppe, hvor der dagligt bliver delt billeder. Det er også en god hjælp.

Kom afsted!
Nu har du kikkert, måske en fuglebog eller en app, og hvis du virkelig er forberedt, har du undersøgt hvilke steder, der er gode at kigge på fugle nær dig. Så er det bare at komme afsted! Hav kikkerten klar, invitér en ven med og vær opmærksom på, hvad der sker omkring dig. Rigtig god fornøjelse

Top 5 mest artsrige fuglelokaliteter i landet

Jylland
Grenen, Skagen - 348 arter
Blåvandshuk - 344 arter
Tipperne - 303 arter
Nordstrand, Skagen - 296 arter
Agger Tange - 287 arter

Fyn og Langeland
Dovns Klint - 264 arter
Keldsnor - 262 arter
Tryggelev Nor og Salme Nor - 251 arter
Gulstav - 250 arter
Fyns Hoved - 244 arter

Sjælland, Lolland og Falster
Gedser Odde (Falster) - 311 arter
Korshage - 309 arter
Gilbjerghoved - 302 arter
Kalvebod Fælled - 289 arter
Kikhavn - 288 arter

Jeg glæder mig til at møde jer derude, og I er velkomne til at henvende jer til mig med eventuelle spørgsmål, eller dele turoplevelser med mig igennem min instagram konto @vildspor