Hvordan er det derude lige nu? Vandring i december

Vandring i december

Heldigvis fortæller kalenderen, at det kan blive koldt. Derfor er det ingen overraskelse, hvis det bliver det. Men der kan være vejrfænomener, der får dit tøj og udstyr til fejle, og den type vejr har vi desværre meget af i Danmark.

Giv mig hellere -20 C end 0 C

Når du kommer ud til din bil om morgenen, er der som regel is på forruden. Det er varmeforskellen på materialer og luft, der faktisk skaber et meget lokalt vejrsystem, lige over ruden. Vi kender det fra tegnefilm, hvor den lille sky følger Anders And. Det sker heldigvis ikke i virkeligheden, men i mindre målestok gør det faktisk. Som nævnt kender vi det fra forruden eller cykelsadlen. Men det sker også på soveposen, skaljakken osv.

Når temperaturen svinger ved 0 C, svæver dug og iskrystaller mellem os. Det sætter sig alle steder og bygger et lag af kulde op. Jeg prøvede det 1. december, hvor jeg spiste ved et shelter i en skov. Da jeg kom tilbage til min bil, var døren frosset fast, og så koldt (i temperaturer) var det altså heller ikke. Problemet er bare, at fugt og kulde skaber en chill-faktor på nærmest uendeligt.

telt i december

Giv mig hellere -20 C end 0 C. Ved frysepunktet er det meget krævende at holde varmen, da de fleste materialer giver op her. De begynder at virke igen ved +- 5-6 C.
Folk, der bor længere nordpå, er ganske enige i problemstillingen ved frysepunktet og de er glade for, at der er koldere hos dem, for det er varmere...

Danmark er kort sagt et meget krævende land at opholde sig udenfor i. Havet omkring os holder temperaturen oppe, og kulden fra nord bliver til det koldeste vejrfænomen, du kan forestille dig.

Meeen, har du tørt brænde (meget vigtigt), og ved du, hvordan du laver et varmegivende bål, så skal du nok holde varmen.

Dun der klasker

Fænomenet eksisterer, men snakken om det er værre end i praksis. Jeg har to gange oplevet, at min dunsovepose klasker sammen - og det er ud af rigtig mange overnatninger. Det er selvfølgelig surt, for man kan ikke gøre en skid ved det (bandeordene er meget passende i denne sammenhæng). Hvis dunene ikke isolerer mod kulden, vågner man ganske kold, og du kan nu enten vælge at blive liggende og pis-fryse eller stå op og få gang i musklerne.

Så er det heller ikke værre

Husk på, at man fryser, når det er koldt. Er du ude i længere tid, og er det koldt, jamen så skal kulden nok nå dig. Står/sidder du stille, så er det givet, at du kommer til at fryse.

vintergrej

Husk: tag affære. Gå en tur, og få gang i blodomløbet. Stil dig ved bålet og tø op. Drik varmt. Tag mere tøj på.

Er du en frossenpind, så tag mere tøj på, eller undersøg grunden til at du fryser. Måske andre omkring dig hugger og sanker brænde. Måske de er aktive?

Måske de har et trick, som du kan spørge ind til? Måske tænker de ikke på kulden konstant, men fokuserer på noget andet? Med mindre der er noget fysiologisk galt (for lavt blodtryk eller for lidt dug på kroppen), så kan du nyde naturen ligeså meget, som andre kan. 

Det skal du være opmærksom på i december

- begrænset dagslys. Solen står ca. op kl. 08:25 og går ned ca. kl. 15:45. Det giver ca. 7 timers dagslys. Du kan derfor have ca. 4-5 timers effektiv vandring.
- Vær fremme ved lejren ca. 1 time før solnedgang. Så kan du nå at finde en plads til teltet og brænde til bålet. Det er også rart at orienterer sig lidt, før mørket kommer.
- Pas på ved frysepunktet.
- Tjek altid vejrudsigten, og pak rygsækken efter temperaturer og nedbør.

baal om vinteren

Gennemsnitlig fakta december
- Solopgang ca. 08:25
- Solnedgang ca. 15:45
- Middeltemperatur 3,3 C.
- Varmeste sted: Djursland
- Nedbør 66 mm.
- Mest regn: Midt- og Vestjylland
- Soltimer 61
- Mest sol: Nordjylland

God tur!

Kom med på friluftskurser og vandreture!

Bliv medlem af Outsite og få Gratis friluftskurser, vandreture, E-learning og meget mere, i et helt år. Klik på linket og se alle de store fordele (også rabatter i outdoorbutikker!): https://outsite.dk/om-outsite/bliv-medlem-af-outsite

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.