Fjeldtur
1: Hillberg Nallo 3GT
Teltet er afgørende for en god og sikker fjeldtur, især når du går uden for de større leder, hvor der ikke er hytter, og derved skal dit telt være til at stole på i alt slags vejr. Det er dit tilholdssted for en god nattesøvn, din flugt fra myg om sommeren og din sikkerhed, når vejret ikke er til at vandre i, eller når du skal restituere til morgendagen. På en to ugers tur i fjeldet bliver man træt af et lille telt, hvor man ikke kan lave andet end at ligge ned.
Der er masser af små lette telte, men de kommer til kort, når det rigtigt stormer, grundet de lette materialer, imens Hilleberg Red Label serien er i lidt kraftigere materialer med højere rivestyrke, uden det er et decideret telt til vinterbrug. De små telte kommer også til kort med pladsen inden i. Er man 2 personer i et Nallo 3 GT, har man en stor apsis, hvor man kan pakke sin rygsæk og lave mad i sikkerhed for vind og regn. Er man en større gruppe med flere telte, kan man endda have et par gæster til spisning.
I inderteltet er der plads nok til to store brede liggeunderlag, så man kan vende sig lidt rundt og sove godt, når man ikke er helt lille. I alt vejer Nallo 3 GT 3,1 kilo med det hele. For den plads og sikkerhed er det et af de bedste fjeldtelte.
2: Terra Nova Boothy Bag 4 (2’eren, hvis du går alene)
Kan man gå lide at gå over høje pas eller vandre op på lidt toppe, er en vindsæk en god sikkerhed på såvel dagsture som fjeldture. Det er også en god sikkerhed, når det er lidt køligere, og folk bliver afkølet, når man holder spisepause i regn og blæst. Husk, at når man går over pas eller er på toptur, så er der nærmest ingen teltpladser i blokmark og på bjergsider.
Når vejret er hårdt, og man vandrer, holder man færre pauser, og derved spiser og drikker man mindre, hvilket gør dig mere afkølet. Med en vindsæk kan man sidde i læ for vind og regn, og man får forbavsende hurtigt varmen, hvilket også er en sikkerhed i situationer, hvor en person er ved at få hypotermi. Vejret i bjerge kan skifte meget hurtigt og blive for hårdt for selv de bedste telte. Med en vindsæk kan I altid finde en plads bag en stor klippe og hurtigt komme videre, når vejret forbedrer sig. Det kan også storme så meget, at det er nærmest umuligt at sætte et telt op.
Den er billig og rummelig nok til 2-3 personer i skandinavisk størrelse. I en overlevelsessituation kan man godt sidde 4 i den. Den pakkes ud og sammen på sekunder og fylder ikke mere end en drikkedunk.
3: Haglöfs L.I.M Flex Hood softshell
Vejret på fjeldet er ikke altid regn eller høj sol. For det meste er det midt imellem, og når man vandrer, har man bare brug for en let jakke der kan ånde, men som er vindtæt. Skaljakker kan hurtigt være for varme, hvis ikke man er en af dem der fryser let.
Dette er en tynd strækbar softshell, som er vindtæt, men har god åndbarhed og kan klare en let byge. Den har ærmer med huller til tommelfingrene, så du få lidt varme til hænderne hvis det blæser. På grund af hullerne, er det også nemt lige at tage en isoleringsjakke eller skaljakke udover for den sidder fast som en trøje, hvis du skal have lidt mere varme i pauserne. Om sommeren har man bare en sports t-shirt inden under. På en efterårstur en langærmet uldstrøje eller fleece trøje inden under.
Man har den samme frihed som med en langærmet trøje, men vinden går ikke lige igennem og den tørrer lynhurtigt.
Den vejer under 290 gram i str. L
4: Therm-A-Rest Z-Lite Regular
Jeg sover med et oppusteligt liggeunderlag, men jeg har altid et ekstra skumunderlag med på ydersiden af min rygsæk. Fordi jeg har prøvet en ventil, der gav op i starten af en fjeldtur og jeg gider ikke opgive en tur, grundet en ventil. For det andet så gider jeg heller ikke hive mit oppustelige liggeunderlag frem i pauserne. Hvis det er solskin, så kan jeg nyde solen, hvis det er regn sidder jeg på det i vindsækken. Du kan nøjes med ét til 2 personer, eller I kan have et med hver. Du kan også sidde på underlaget, når du venter på tog eller bus på vej op eller hjem.
Liggeunderlaget er med sit ”æggebakke” look og unikke måde, det kan foldes på, bare fremragende til pauser og lidt ekstra komfort i teltet. Man kan lægge det under hovedenden af sit oppustelige liggeunderlag, så hovedet kommer lidt højere op. Man kan også varmeforstærke sit liggeunderlag. Man kan bruge den som en vindskærm, som et armlæn i teltet; det er nærmest kun fantasien der sætter grænsen. Man kan lægge det sammen i tykkere udgave, så man sidder ordentligt på en lav bænk osv.
Jeg har altid et med, for jeg er glad for at have et reserve underlag med, og jeg bruger det hver gang jeg har pauser, og hver nat i teltet.
Det vejer 430 gram, er billig og fylder mindre end andre sammenrullede skum underlag.
5: Iphone 7 Plus (eller anden moderne smartphone), en stor power pack på over 20000 mah og en selfiestick/tripod/holder
Jeg har altid kort og kompas med som backup og til det store billede, men før i tiden havde jeg også GPS, kamera og en musikafspiller med, plus en mobil til togturen, så hvorfor ikke bruge den til mere.
Med de seneste generationer af vandtætte smartphones er kameraet så godt, at jeg ikke gider have et lommekamera med længere. Hvis man bruger flytilstand, strømbesparing og slukker mobilen om natten og kun tænder GPS, når man har brug for den, kan de fleste moderne smartphones have batteri til 2-3 dage. Har man en powerpack med, som kan oplade mobilen 6-10 gange, så kan man bruge mobilen hele turen som kamera, musikafspiller og GPS.
Min sidste efterårstur brugte jeg kun min Iphone 7 Plus og fik alligevel rigtig gode billeder og videoer med hjem, som jeg både kan bruge til Outsite videoer og artikler. Et DSLR- eller system- kamera tager selvfølgelig bedre billeder, og skal billederne bruges professionelt, er det valget. Men de bedste smartphone kameraer er i dag på højde med gode lommekameraer.
Jeg bruger et program, der hedder Topo GPS til 29 kr, hvor jeg hjemmefra havde downloadet alle kort for det område, jeg skulle gå i. Jeg havde også downloadet det musik på Spotify, som jeg ynder at høre.
Skal man tage gode videoer, er det godt med en selfie stick, som også kan være tripod og holder. Man tager mere stabile videoer, når man har en holder og bruger en hånd, ikke med to hænder og to gange pincet greb.
Man bør dog tænke over at have en godt cover på sin smartphone, som kan klare at du taber mobilen, jeg bruger et fra UAG. Men lad være med at bruge mobilen til spil og ebøger, da de kræver skærmen er tændt imens du bruger dem, og det dræner hurtigt batteriet.
Der er mange fjeldområder, som er uden mobilforbindelse nede i dalgangene, men i et ulykkestilfælde kan man dog søge højt op i terrænet og få en mobilforbindelse mange steder. Her kan du have printet et dækningskort over området ud og have sammen med dit kort og som en billedfil på din smartphone. Men skal man have en decideret mulighed for at få hjælp, skal man kigge på Garmin Inreach eller Spot. Din smartphone kan du ikke regne med for at få en helikopter ud.
En decideret GPS er selvfølgelig mere holdbar, men er man to, kan man jo begge have en smartphone med GPS og kort med, det er også bedre med to, der tager billeder, så billederne hjemme reflekterer alle, fotografen er jo sjældent med på sine egne billeder.
De fleste mobiler med et cover vejer et par hundrede gram, og en power pack i 26800 mah vejer lidt under 500 gram. Det vejer derfor mindre end en GPS, musikafspiller og et lommekamera med ekstra batterier.