5 ting der højner et ultralight friluftsliv

Handler ultralight udelukkende om at købe sig fattig i det nyeste, letteste og mest avancerede friluftsudstyr på markedet? Nej, men givet at meget letvægtsudstyr er teknisk og avanceret som f.eks. Dyneema Composite, men når alt ens udstyr er skåret ned til et minimum, så kræver det faktisk, at jeg tænker mig mere om og forholder mig til den natur, jeg begiver mig ud i på en, i hvert fald for mig, analytisk og dermed dybere måde.

udstyr til ultra light vandring

UL Vandring

Min personlige filosofi er, at alt for meget udstyr tager det ’vilde’ ud af vildmarken. Ultralight vandring handler derfor ikke om bare at have mindst muligt med, men om udelukkende at have det nødvendige med. Og samtidig have erfaringen og evnerne til at sætte det hele sammen, således evner og udstyr komplementerer hinanden, og det samlede hele kan holde mig tør, varm og mæt uanset forhold og vejrlig. Det at jeg skal kende mine evner, mit udstyr og mine begrænsninger, er hvad ultralight betyder for mig. En lettere oppakning gør også, at jeg kan gå længere og nyde turen mere, og stadig have plads til lidt luksus. Derfor er det også svært for mig at nævne de fem vigtigste stykker grej, for de er næsten alle lige vigtige i mit system. Alligevel vover jeg pelsen og giver her mit bud på mine fem yndlingsting.

- Vandrestave gør mig i stand til at gå længere og hurtigere ved at fordele vægten på hele kroppen, støtte min balance og formindske slitagen på mine led og knæ specielt, når det går ned ad. Vandrestave gør, at jeg nyder naturen mere med mine dårlige knæ. De er også fremragende til at holde min tarp eller telt oppe, så sparer jeg også vægten af teltstænger.

- Skraldesæk til at fore indersiden af min rygsæk, så indholdet er vandtæt. Hvad er pointen ved at købe regntøj i dyre domme, hvis alt mit grej alligevel bliver pladdervådt? Den giver også den fordel, at jeg bare kan proppe min sovepose løst ned i bunden af rygsækken, hvorved den heller ikke er mast total til ukendelighed. Så sparer jeg også vægten af packcover og drybags.

- Elektronisk bog til de lange aftener og siestaer ved smukke udsigtspunkter. For mange år siden, lige da de kom frem, investerede jeg i en Kindle til at læse på. Ikke flere tunge bøger i oppakningen. Måske kan man endda få guidebogen til det område, turen foregår i. En Kindle holder til 30 minutters daglig læsning i en måned og vejer lige over 200 gram.

- Lejr med udsigt. Såfremt det overhovedet er muligt, så ønsker jeg at spise aftensmad, drikke kaffe ved og vågne op til en lækker udsigt. Det giver en god start på næste dag. Meget gerne skal det være et højtliggende og tørt sted.

- Det mobile shelter i form af et lag på lag tøjsystem, fordi mit tøj er mit panser mod elementerne i løbet af dagen og om aftenen. Flere tynde lag er bedre end få tykke. Jeg skal være beskyttet mod elementerne, kunne komme af med varmen og holde på den i et og samme system. Derudover skal jeg ikke have mere med, end jeg skal kunne have alt mit tøj på, på en gang, hvis det bliver nødvendigt.

Nå ja, ting som navigation, trailsko, liggeunderlag, sovepose, rygsæk, telt osv. er også vigtige, men de giver næsten sig selv.

Venlig hilsen
Niels Blok

UltralightPedestrian.com