Hvad vejer din rygsæk
Det første alle taler om er ”hvad vejer din rygsæk”, både for at ”blære” sig med en lav vægt, eller blære sig med hvor meget de kan bære. Men da vi alle er forskellige størrelser og behov, og tit også er på forskellige ture, på forskellige tider på året, er det selvfølgelig irrelevant. Vægten af din rygsæk er et kompromis imellem turen, udstyret, proviantering, behov og hvad du kan bære. Derfor er det vigtigt, du ved hvad du kan bære, før du begynder at fylde i og køber din rygsæk.
Hvad må en rygsæk veje?
Vi har alle nogle fysiske grænser baseret på vores højde, drøjde, styrke og evt. skavanker. Tommelfingerreglen er at en rygsæk, højst må veje 25-30 % af din kropsvægt, medmindre du er er ung soldat eller i god form, det giver skemaet på side 31.
Eksempel
Placere jeg mig selv på skalaen (jeg vejer 118 kilo) må min rygsæk højst veje 30-36 kilo. Det har jeg faktisk gået med (38 kilo rygsæk på min første fjeldtur og første dag), men så kan jeg heller ikke gå mere end 10-14 km i fjeldterræn i løbet af en dag. Vægten er selvfølgelig inkl. rygsækken, som vejer 1-3 kilo alene.
Min erfaring er jeg går bedst med op til 24 kilo, hvilket er 20% af min kropsvægt, så derfor har jeg sat de 20% som komfort, da den også passer på andre jeg har snakket med, herunder min kæreste.
Har du skavanker med bentøjet eller ryggen, skal du måske længere nede end de 20%, men her begynder det at blive så individuelt, at du selv må drage erfaring og indkøbe lettere udstyr og/eller modificere turens længde og provianteringsmuligheder.
Er du meget overvægtig, skal du også kigge lidt længere ned af skalaen, da denne tager udgangspunkt for folk i normalområdet, som er en fedtprocent på 15-25% for mænd og 20-30% for kvinder. Jeg ligger selv på de 22% i fedtprocent og jeg ligger fint på de 20% som komfort, selv efter en knæoperation for 15 år siden.
Komfort vægten er ikke her ment som jeg er flyvende, men ment som starter jeg på denne vægt af rygsækken, på to ugers fjeldtur, så har jeg en god start og let kan vandre 15-20 km i fjeldet. Rygsækken er til at gå med og efterhånden som jeg spiser min proviant, bliver rygsækken et halvt kilo lettere pr. dag. Har du skavanker med knæ, ryg osv. Skal du selvfølgelig vurdere om du skal længere ned.
Rygsæk-tema
Se meget mere i Magasinet Outsite (Gratis!), hvor vi i 4 udgave havde rygsæk-tema:
https://issuu.com/outsite.org/docs/magasinet-outsite-no-4