Hvor langt kan man vandre om dagen

Et af de spørgsmål, der er svære at svare på er “Hvor langt kan jeg vandre om dagen”, da der er mange ting der spiller ind. Samler vi nogle af overvejelserne og giver svar på dem, så danner der sig et billede som du måske kan bruge på din vandring. Vi ser på vandreture i Danmark, Sydsverige og fjeldture.

hvor langt kan man vandrer

Vandredistancer

En vandredistance fra A til B på X antal kilometer giver sig selv. Men der er mange faktorere der spiller ind. Er terrænet kuperet, ligger der sne, er det på asfalt eller off road osv. Desuden spiller din kondition også ind. Er der flere med, så sænkes farten som regel. Nedenstående eksempler, er taget ud fra en almindelig vandretur, med almindelig oppakning og tempo. Du kan altså godt vandre kortere og længere, alt efter dit eget formål med turen.

Lad os kigge lidt på nogle gode eksempler.

hvor langt kan man vandrer i damnark

Hvor langt kan jeg vandre i Danmark

En typisk dansk vandrerute, består som regel af blandet underlag. Asfalt, grusvej, sti. Der er ikke mange bakker. Sæsonerne driller som regel ikke meget, så sne osv. er sjældent. En faktor er dog soltimer, der er være begrænset om vinteren.

 Distance  Tid  Km/T  Sværhedsgrad  Kondition
 5 km. 1 time 5 let Normal
10 km. 2 timer 5 Middel Normal/øvet
20 km. 4 timer Svær Øvet 

I Danmark, er det nok realistisk at ligge på 4-5 Km/T. Man skal huske pauser i regnskabet og her er 10 min. pr. time nok realistisk for de fleste, hvis vi taler alm. vandring.

Bud distance: 20 km.

I gennemsnit, kan du vandre 20 km. om dagen, på vandreture i Danmark.

Bud tid: 6-7 timer

Det vil tage dig 6-7 timer at vandre 20 kilometer.

Bud Km/T: 4

I gennemsnit er mit bud, at alt inklusivt, så vil du vandre 4 kilometer i timer, på en vandretur i Danmark.

Bud sværhedsgrad: Let til middel

Sværhedsgraden i din vandring vil være let eller højest middel.

Bud kondition: Normal

Med en normal kondition (ikke meget motion i hverdagen), så vil du kunne opnå ovenstående bud.

hvor langt kan man vandrer paa en weekendvandretur i damnark

Weekendvandretur i Danmark

På en weekendvandretur i Danmark, hvor du ankommer til rutens start efter arbejde og tager hjem om eftermiddagen søndag, er mit bud:

  Distance Tid Km/T Sværhedsgrad Kondition
Fredag 10 km. 2,5 timer 4 Let Normal
Lørdag 22 km. 7 timer 3,2 Let/middel Normal/øvet
Søndag 15 km. 3,5-4 timer 3,7 Let Normal

Regnskabet er altså ikke noget man bare kan plotte ind i et simpelt regneark. Ovenstående tider og distancer, er taget ud af en gennemsnitlig gruppe på weekendvandretur. De forskellige tider skyldes, at folk begynder at sætte farten ned efter ca. 10 kilometer. Her begynder man også at skulle medregne små ophold, hvor man lige nyder en udsigt, skal binde snørebånd, akklimatiseres osv.

Man kan selvfølgelig sagtens vandre længere, men tiden og distancen er også sat, for at give mening, det meste af året. Starter du din vandring lørdag kl. 9, så er du altså fremme kl. 16 og det et et godt ankomsttidspunkt. Du har tid til at finde brænde i skovbunden, slå lejr, begynde madlavningen osv. Før det bliver mørkt.

hvor langt kan man vandrer i sydsverige

Hvor langt kan man vandre i Sydsverige

Ovenstående tider, gælder sådan set også i Sydsverige. Her kan der dog være kuperet terræn eller vejrforhold, der “bremser” en. Det er også lettere at planlægge ture med off road vandring i Sydsverige.

Du kan bruge ovenstående skemaer fra Danmark, men hvis vi kigger på off road vandring, kan det se sådan ud:

 Distance  Tid  Km/T  Sværhedsgrad  Kondition
 5 km. 2-3 timer 1-2 Middel Normal
10 km. 8 timer 1-2 Middel/Øvet Øvet
20 km. 20 timer 1 Svær/umuligt Ekspert 

Det er overraskende, hvor langt ned i tempo man kommer, når man går væk fra stierne. Dette skyldes først og fremmest, at man skal navigere. Det skyldes også forhindringer i naturen, f.eks. en klippe, tæt krat osv.

hvor langt kan man vandrer i usporet terraen

Weekendvandretur i Sydsverige

På en weekendvandretur i Sverige, hvor du ankommer til rutens start efter arbejde og tager hjem om eftermiddagen søndag, er mit bud:

  Distance Tid Km/T Sværhedsgrad Kondition
Fredag 10 km. 2,5 timer 4 Let Normal
Lørdag 22 km. 7-9 timer 3,2-2,4 Let/middel Normal/øvet
Søndag 15 km. 3,5-4 timer 3,7 Let Normal

Læg mærke til at der er kommet to timer mere på lørdagens vandring. I dette er medregnet lidt off road.

Hvor langt kan man vandre på fjeldtur

På en fjeldtur, spiller terrænet meget ind. Her går man konstant op og ned og der kan være naturlige forhindringer, selv på anlagte ruter (vad, springer osv.). Her ser skemaet sådan ud:

 Distance  Tid  Km/T  Sværhedsgrad  Kondition
 5 km. 1,5 time 3 let Normal
10 km. 4 timer 3 Middel Normal/øvet
20 km. 6,5 timer 3 Svær Øvet 

Som tommelfingerregel, laver Outsite dagsetaper på maks. ca. 17 km. om dagen på fjeldture. Det tager, med pauser osv. ca. 7-8 timer alt efter højdemeter på ruten. Så rammer vi lejren ved en 16-17 tiden og har tid til lejrslagning og madlavning. 12 km. på en dag, kan også være mere end rigeligt, ved almindelig vandring.

hvor langt kan man vandrer paa en fjeldtur

7 dage på fjeldtur

På længere vandreture, især over polarcirklen, er der som skrevet en masse der spiller ind. Her er det f.eks. godt at indlægge overliggerdage, da vejret kan bremse end. 7 dage på fjeldtur, kunne se nogenlunde sådan ud.

  Distance Tid Km/T Sværhedsgrad Kondition
Dag 1 10 km. 4 timer 2,5 Let Normal
Dag 2 15 km. 7 timer 2,2 Let/middel Normal/øvet
Dag 3 12 km. 5 timer 2,4 middel Normal
Dag 4 17 km. 8 timer 2,1 Svær Øvet
Dag 5 0 km. 0 timer 0 Let Normal
Dag 6 15 km. 7 timer 2,2 Middel/Svær Normal/øvet
Dag 7 17 km. 7 timer 2,4 Middel Normal/øvet

Ovenstående giver et billede af den reelle tid det tager at vandre i fjeldet. Dag 7 kunne man måske afkorte med 30 min., da oppakning bliver lettere og konditionen bedre. Man har f.eks. mindre mad i rygsækken og konditionen er blevet bedre.

Vandringens tid

Jeg håber at ovenstående giver dig nogle skemaer, du kan bruge i din planlægning af vandretur. Ovenstående er ment som guide, når du planlægger dine ture og du må selvfølgelig lægge til eller trække fra, alt efter dine evner.

Jeg ønsker dig god vandring.

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.