Shelter i Hakkemosen på den københavnske Vestegn

Der bygges i disse år mange sjove sheltere. Senest har vi besøgt Taastrup, hvor flere nye sheltere har hæve-sænkebord og ovenlys. Det lyder godt, men holder det?

 Shelter Hakkemosen 2

Min interesse for disse sheltere blev vakt af en avisomtale i juni 2021. ’Et view op til himlen’ lokkede artiklen med. Ja, og med et hæve-sænkebord. Helt klart nye features for mig, hvad angår sheltere.

Med udsigt til flere hjemmearbejdsdage kan den slags måske blive trendsættende for udendørs (hjemme)arbejdspladser. For mig er det en reel mulighed, fordi jeg arbejder tæt ved dem, som Høje-Taastrup Kommune har opstillet hele syv af - tre i Hakkemosen og fire i Hedehusene.

Jeg har besøgt shelterne i Hakkemosen flere gange. De ligger i et naturskønt område, der nok mest er kendt blandt lokale. Shelterne ligger ud til en fiskesø, hvor man skal have et dagskort for at benytte. De andre ligger syd for Hedehusene på Egeskov shelterplads.

Vi har besøgt andre nye sheltere før de her, og nogle ser mere smarte ud, end de reelt fungerer. Med hvad med denne Taastrupmodel?

Sådan fungerer shelterne

Det er en fed funktion, at shelterbunden kan forvandles til et bord med 4 siddepladser. Bunden – dvs. bordet – løftes enkelt og relativt ubesværet, op glider så ’bordbenene’, hvorefter du så skal fæstne kæden i en krog ud mod dig, mens du står op, og så skal bordet ’låses’ fast til et beslag på væggen i den anden ende. Først når dét er i orden, er bordet klart til at blive brugt.

Man skal krabbe sig ind for at sidde, og er det dig, der sidder inderst og skal ud, skal den forreste rejse sig. Man kunne ønske sig en lettere indgang, så man ikke først skal løfte benene ind over kanten, men om det er muligt og vil hæmme shelterens stabilitet, ved jeg ikke.

Shelter Hakkemosen 9

Det, at man skal helt ind i shelteren for at lukke beslaget og for at sætte sig ved bordet, betyder, at mange afsætter spor på gulvet. Da det er dér, hvor man skal sidde, vil det være oplagt at have et siddeunderlag med af hensyn til ens tøj.

Men, men… I sidder under tag og får lys ned på bordet gennem ovenlysvinduet af plexiglas. Det er fedt. Vinduet er velplaceret ovenover bordet, og da jeg nu har været her flere gange over de seneste 7-8 måneder, har jeg også kunnet observere, om nedfaldne blade og andet sætter sig og hæmmer lysindfaldet. Det gør det selvfølgelig men ikke i markant grad, så den løsning holder.

Shelter Hakkemosen 3

Oprindeligt tænkte jeg, at vinduet kunne være et oplagt besøgsmål for børn, som vil udnytte deres klatreevner. Vinduerne har i hvert fald ikke taget skade af det. Et af stederne er jorden og græsbevoksningen på taget forsvundet hen over vinteren, så tagpappet er blotlagt, men det skader ikke brugen. Visuelt trækker det lidt ned ved ankomsten.

Shelterne er udstyret med ’udendørs’ siddepladser under et tilpas bredt udhæng. Det er altså godt. Udhænget er også så tilpas dybt, så du reelt kan sidde der i regnvejr. Eller stå op – skønt, for hvem har ikke prøvet at banke hovedet ind i shelteren. Andre steder har vi set for smalle siddepladser/bænk uden udhæng.

Shelter Hakkemosen 5

Hvad så med pladsen?

Lad det være sagt med det samme: Udsigten til søen er flot, der er bålplads med gode siddepladser, og så er der skraldespand, som kommunen tømmer. Pladserne ved Hakkemosen ser ud til at blive benyttet flittigt, og da der ikke umiddelbart er tilgængeligt brænde, skal man have det med.

Som det er tilfældet på så mange andre nyere shelterpladser, er der dét der med afstanden mellem shelter og bålplads. Også her er der for langt. Det er oftest det, vi påpeger som en mangel. Det er ærgerligt, for det indskrænker brugsperioden, når man ikke kan udnytte bålvarmen i shelteren i de kolde måneder. P-plads med offentligt toilet ligger max 200 m væk.

Du skal forvente en del larm fra motorvejen. Tag derfor mindst et par ørepropper med – til hvert øre – for selv om den høje støjvold ud mod vejen tager en del fra, er lyden markant høj. Jeg har været på pladsen på hverdage, for dét skulle prøves, så jeg ved ikke, hvor tidligt i weekender lyden tager til.

Shelter Hakkemosen 10

Alt i alt

De nye sheltere i Hakkemosen er både spændende og nytænkende, og de virker.

Om de kan bruges som ude-arbejdsplads, afhænger af dig og din strømforsyning og ikke mindst af dit ønske til ro. Det samme gælder selvfølgelig nattero, der kan blive udsat.

Vil du vide mere:

Sheltere i Hakkemosen: Hakkemosevej 6, 2630 Taastrup

Fiskeri og info om stedet fra Ishøj Sportsfiskerklub

Sheltere i Egeskov shelterplads: Stenbuen 34, 2640 Hedehusene

Redaktør
Friluftsliv som jeg elsker det: Det er bare at være derude, at nyde livet, at lytte, at mærke lugtene, at søge roen, at hygge mig med andre, at se ind i bålet, at holde hånd med min kæreste, at mærke lugten af kaffe og bacon. For mig som redaktør og vandretursarrangør er det at inspirere andre til at komme ud så givende og sjovt.