Hvordan kommer du i gang med shelterture?

Hvordan kommer du godt i gang med sheltere og shelterture, og hvad er godt at vide, før du tager ud i naturen? Vi ser på gode tips og tricks til shelterovernatninger og shelterture i Danmark og Sverige.

hvordan kommer man igang med shelterture og shelterferie

Sheltere

Hvis du ingen erfaring har med shelters, kan det være svært at tage det første skridt. Der er rigtig meget viden at hente, både for dig, der gerne vil ud første gang, og for dig hvis erfaringer ligger nogle år tilbage.

I denne artikelserie ser vi på shelteret, shelterture, shelterferie, og hvordan man kommer i gang. Mange af de kommende artikler vil være medlemsartikler, og kræver medlemskab af Outsite.

“Frygt ej, det er faktisk ganske let”

De folk, du måske har set eller hørt om, der dyrker shelterlivet, er ikke overlegne hippie-typer, der blev født i naturen og har levet i et telt hele barndommen. Jeg er heller ikke. Min mor elskede at tage på charterferier, og de er da også rigtig fede og afslappende. Intet ondt ord om at ligge på stranden med en kold drink i hånden og nyde lyden af bølgerne.

Jeg startede først i teenageårene med at være spejder, men her besøgte vi ikke shelterpladser. Jeg besøgte først et shelter, da jeg begyndte at vandre. Der var jeg vel ca. 20 år. Det er aldrig for sent at komme i gang, og det er faktisk ganske let.

Først skal vi bare lige slå fast: Ifølge den danske ordbog kan man både sige en og et shelter. “Jeg sidder i et shelter” - “Der ligger en shelter i Bidstrup Skovene” osv. På samme måde er det med flertal. Det kan både hedde sheltere og shelters. Når du læser artikler her på Outsite, kan du støde på begge dele - sikkert afhængig af forfatteren.

Gør shelteret til dit eget sted

Du bestemmer selvfølgelig selv, hvad du vil bruge et shelter til. Der er umiddelbart ingen regler ud over almindelig pli og god opførsel. De fleste shelterpladser er gratis at besøge, de er ejet af staten eller kommunerne, og det vil i sidste ende betyde, at du og jeg ejer dem. Gør derfor shelteret og shelteroplevelsen til din egen, men tag selvfølgelig hensyn til de(n) næste, der besøger stedet.

For nogle kan det første skridt være grænseoverskridende og skræmmende. For andre befriende og let. Oplevelsen er, hvad du gør det til, for shelteret skal nok blive stående, både før, under og efter dit besøg (givet at du ikke futter hele pladsen af - vi ser mere på bål senere...). Der sker for at sige det, som det er, ikke en skid, hvis du sætter dig i et shelter og kigger ud. Shelteret er jo bare en bunke stammer og et tag. Du kan derfor selv bestemme (inden for givne regler på pladsen selvfølgelig).

Her sker ikke en skid...

Du skal heller ikke lade dig dizze af  “Ud på tur - aldrig sur” typerne. Det passer nemlig ikke.
Der er mange, der prøver at virke overskudsagtige med et smukt selfie-portræt og med et shelter i baggrunden. Det pisser ned og det fremtvungne smil prøver at fortælle dig, at det ALDRIG har være bedre at være ude.

Når du så selv strander i et shelter i en dag med regn, så bebrejd ikke dig selv, at du ikke kan finde smile frem. Det at være ude i naturen, burde jo være det bedste, regn eller ej. Ud på tur - aldrig sur…
Røv og nøgler. Selvfølgelig er det da sjovere i solskin. Selvfølgelig er det da sjovere at hygge om bålet i stedet for et desperat forsøg på at tænde et overhovedet.

Når det er sagt, så er shelteret noget af det bedste i regnvejr. Tænk at ligge i telt, begrænset af pladsen...

“Ud på tur - aldrig sur”

Men kom bare i gang! Allerede i de næste artikler bliver du “tvunget” ud i shelters og naturen, så synk en sidste gang, og sig farvel til den komfortable verden men goddag til en helt ny shelterverden. Du vil få øvelser og gode råd til alt fra hvordan du finder shelter, til hvilket grej du kan bruge osv.

E-learning

Du kender måske allerde nu vores E-learning tilbud. Her kan OutsiteX medlemmer læse med gratis. De første emner er: Bålet, shelters og hængekøjer. Mange emner følger herefter. Meld dig ind nu og læs allerede de første artikler...

Dine fordele:

- Gratis vandreture
- Rabat i outdoorbutikker
- Rabat på kurser
- Rabat på vandreguides
- Lån gratis grej
- Læs +artikler
- Gratis foredrag
- Gratis kursus
- Gratis vandreguides
- Gratis workshops
- Gratis E-learning

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.