God stil på shelterpladser

Der findes nogle uskrevne regler og god stil, når det kommer til brug af shelter og lejrpladser. Da friluftslivet i øjeblikket oplever mange nye ansigter - og heldigvis for det - er det vigtigt, at vi alle holder den gode stil.

god stil på shelterpladsen

Ren shelterplads

Denne artikel er en del af vores E-Learning, men netop denne artikel er gratis for alle, da dette emne er relevant for os alle.

Der er ting, der siger sig selv, og ting der måske ikke umiddelbart springer i øjnene. Mon ikke du lige som de fleste andre synes, at det er fedest at komme til en ryddelig shelterplads, og du har sikkert bidt mærke i nogle luksusting, som du måske selv glemmer? En liste af de ting der siger sig selv:

- Der er ryddet op omkring shelteret
- Der er ikke ulækkert inde i shelteret
- Der er ikke spildt ting i shelteret
- Der ligger ikke affald og dåser i bålstedet
- Der ligger ikke cigaretskodder i bålstedet

Kort sagt; en ganske almindelig shelterplads at ankomme til. Du kan overtage den, som den er, og du forlader den i samme stand. Alle er glade. At der ikke er efterladt skrald på pladsen, og at der ikke er ulækkert i shelteret, siger sig selv. Grus og jord i shelteret kan f.eks. koste et punkteret liggeunderlag, og det er bare SÅ ærgerligt.

sådan efterlader du ikke et bålsted

Cigaretskodder i bålet ses desværre tit. Det giver måske mening for den, der efterlader skoddet, for bålet skal jo startes igen, og så bliver skoddet brændt. Problemet er bare, at de næste gæster måske vil lave mad, og det er bestemt ikke lækkert over skodder. Så skal bålstedet først tømmes for skodder, og uanset om man er ryger eller ikke-ryger, er det bestemt ikke fedt at rode med andres efterladte, ildelugtende cigaretskodder. Det er faktisk rigtig klamt.

Rigtig god stil

Men der er faktisk ting, som ikke er en selvfølge, men som er rigtig god stil eller uskrevne regler der gør oplevelsen rigtig god for dig og andre brugere:

- Der ligger optænding i shelteret
- Der ligger tørt brænde i shelteret

Du har nok prøvet det. At brugerne før dig har ladet noget brænde ligge klart til dig. Du bliver sikkert rigtig glad for oplevelsen, men husker du mon selv at gøre den samme gode gerning over for den næste gæst?

Hvorfor er det god stil at efterlade brænde?

Nok bliver man glad, hvis der er efterladt tørt brænde, men der er faktisk en anden pointe i godheden. Du aner ikke, hvornår næste bruger ankommer. Måske er det regnvejr, og så er tørt kvas eller brænde guld værd. I dette tilfælde kan det være svært at finde tørt brænde nogen steder, og hvis det er i den kolde årstid, kan det være svært at starte bålet. I ekstreme tilfælde kan fingrene være forfrosne, og det gør det svært at starte et bål, hvis ikke alt ligger klart. Det kan altså også være et spørgsmål om sikkerhed.

brænde efterladt i shelter

Indrømmet; det med sikkerheden gælder nok mest nordpå, men det er godt, at du kender de uskrevne regler, hvis du skulle finde på at besøge vores nordiske venner (især i nødhytterne! Her er det nemlig en decideret regel - ikke “kun” “god stil”)

Forestil dig, at du ankommer til en shelterplads i regnvejr, og der så ligger optændingsmateriale som f.eks. avispapir, birkebark og andet samt tørt brænde klart til dig. Det er da luksus! Det samme gælder, hvis det er koldt, og du kan starte bålet og skabt få lidt varme, før du samler mere brænde. Det betyder også, at du kan tørre det brænde, du finder, før du smider det på. Så undgår du røg og får et bål, der brænder meget bedre og dermed giver bedre varme.

Skal vi ikke alle starte denne geniale tradition igen og vise, at vi holder af naturen og af at ankomme til et shelter, hvor alt er i orden?

Leave No Trace

Outsite er medlem af Leave No Trace, da vi gerne vil være med til at formidle det gode budskab. Leave No Trace er ikke fordømmende og har faktisk nogle rigtige gode råd og pointer. 

Læs mere om deres 7 gode råd her: https://www.outsite.dk/tips-og-tricks/lovgivning/leave-no-trace/910-de-7-principper-i-leave-no-trace

Læs om Leave No Trace Basisråd her: https://www.outsite.dk/tips-og-tricks/lovgivning/leave-no-trace/982-leave-no-trace-basic

I gang med shelterture?

På Outsite har vi E-learning om hvordan du kommer i gang med shelters. Du kan læse artikler og se videoer om shelterlivet, lave øvelser og meget mere.

E-learning

Vi har startet vores helt nye E-learning op, hvor OutsiteX medlemmer gratis kan læse med. De første emner er: Bålet, shelters og hængekøjer. Mange emner følger herefter. Meld dig ind nu og læs allerede de første artikler...

Dine fordele:

- Gratis vandreture
- Rabat i outdoorbutikker
- Rabat på kurser
- Rabat på vandreguides
- Lån gratis grej
- Læs +artikler
- Gratis foredrag
- Gratis kursus
- Gratis vandreguides
- Gratis workshops
- Gratis E-lerarning

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.