Udstyr til vinterture
Det er klart at varme er i fokus på vinterture, og vintergrej er specieltdesignet til, at holde dig varm. Der er egenskaber i udstyret der tager højde for, hvad vinterens vejr, kan kaste mod dig. Denne guide til vintergrej dækker behovet, på vores breddegrader. Ved vinterfjeld, kan det krævet andet udstyr.
Lad os se på udstyr til vinterture:
Liggeunderlag til vinter
Hvis du fryser nedefra er der nærmest intet at gøre, for at holde varmen (lidt ligesom at fryse om tæerne). Det kan også være svært at opdage, at kulden kommer nedefra, så din sovepose kan faktiske, helt uden grund, få skylden.
R-værdi som vi måler “varmen” i liggeunderlag med, vil jeg anbefale ligger på 4 eller over. I en mild dansk sommer, kan du måske nøjes med 3, men det er ikke optimalt.
Mit helt klare favorit liggeunderlag til vintervandring er Therm-a-Rest NeoAir Xtherm. Det svigter bare ikke og holder dig varm, med garanti. Man ligger også godt på det, og det holder utroligt længe (jeg har endnu ikke punkteret et).
Mit klare favorit liggeunderlag til andet vinterfriluftsliv, er Sea To Summit EtherLite XT. Her holder du også varmen, og får lidt bedre komfort, end på Therm-a-Rests - Men! Det vejer også meget mere.
Min klare favorit til shelterture, hvor vægt ikke betyder noget, er Sea To Summit Comfort Deluxe S.I (gerne dobbelt).
Du kan opgradere dit 3-sæsonersliggeunderlag med et simpelt emergency blanket, der ca. koster 25 kr. Det er ikke helt optimalt, og kan larme lidt.
Se vores guide til vintervandring lige her...
Vintersovepose
Jeg sov i mange år i to soveposer, for en vintersovepose kan være, en stor udskrivning. Det var bare aldrig helt optimalt, og en vintersovepose er klart at foretrække. De har egenskaber der gør, at du ikke fryser, når temperaturen kommer under 0 C., og hvor forholdene ændres betydeligt. Overvej derfor kraftigt en vintersovepose.
Min favorit vintersovepose lige nu, er Sea To Summit Acsent ACII (Altitude ATII til kvinder), der går til -10 C. (jeg har testet den til -12 C. hvor det også gik). Et stort og varmt bæst af en dunsovepose, som du vil glæde dig til, at sove i. Efterfulgt af Therm-a-Rest Parsec -18 C.
Min favorit til andet vinterfriluftsliv hvor vægt ikke betyder noget, er helt klart Deuter Exosphere -10 C. Her er der stretch der gør, at man kan ligge som man vil, uden at være begrænset, af en mumie-sovepose form. Men den vejer ogs en del mere end ovenstående.
Telt til vinterture
Hvis vi taler om telte til deciderede vinterture, hvor der kan komme 1 meter sne, i løbet af natten, så skal du op i 4-5 sæsoners telte, men foretrukket 2 stænger i hver kanal (som teltet er bygget til). Det er dog yderst sjældent at der er så hårde forhold, på vores breddegrader.
I langt de fleste tilfælde kan du klare dig med et 3-sæsoners telt. På billeder er et Robens telt blevet udsat for ca. 20 cm. sne, og det går altså fint. Der er (med vilje) ikke engang sat barduner, hvilket ville have forstærket stængernes styrke betydeligt.
Mit klare favorittelt til vintervandring er Nordisk Oppland 2 LW eller 3 LW alt efter hvor mange personer man er. Teltet er let og meget stort. Inderkabinen er ikke så tæt igen, men man kan varme det op med kropsvarme, og vinden kan man skærme ude.
Mit klare favorittelt til vinterfriluftsliv er Hilleberg Nallo 2 eller 3 GT. Lidt mere robust, og med en inderkabine, man kan lukke helt af, og dermed varme lidt mere, end Oppland. Men det vejer også betydeligt mere.
Betyder vægten ikke noget, så er et Nordisk bomuldstelt og en Orland ovn, at foretrække (Glamping).
Kogegrej og gas til vinterture
Lad os starte med den evige debat om gas: Vi dyrker alle forskelligt friluftsliv. Hvis du falder over udsagnet “jamen, min Harald Nyborg gas kunne godt virke i minusgrader”, så kan det betyde, at personen brugte gassen, direkte ud fra huset/den varme bil. Hvis sommergas har stået koldt natten over (-3 C. - 5 C. og koldere), så er der en chance for, at det IKKE virker. Det er altså ikke sjovt!
Gør dig selv den tjeneste, at købe Primus vintergas. Ja, du skal betale lidt mere for det, men hvad betyder ca. 20 kr. i merpris, for at lortet virker! Vintergassen virker ned til -22 C. (jeg har selv testet det i -17 C. hvor det virkede fint).
Benzin virker fint og sprit er også fint at få gang i (det skal dog bruge lidt tid, på at blive forvarmet).
Når vi altså kan bruge alle gængse brændstoffer, er kogegrejet altså op til dig, men! Jeg vil alligevel anbefale en MSR WindBurner frem for en Jetboil, når det er koldt. Det går noget hurtigere, og du bruger knapt så meget gas. En Multifuelbrænder er fuldstændig overkill på vores breddegrader, og alt for bøvlet at bruge.
Mit klare favorit kogegrej til vintervandreture er som skrevet, en MSR WindBurner. Den fortsætter selvom det blæser og er koldt. Grej du kan stole på, og som ikke vejer meget. Desuden kan du smelte sne i WindBurneren. Det skal du ikke forsøge i en Jetboil.
Min klare favorit til andet vinterfriluftsliv er en Primus PrimeTech Set. Rigtig god vindskærm og du har gryderne, til at tø vand/sne, og så er sættet meget gaseffektivt.
Drikkedunken/drikkesystemet
Vand fryser som bekendt til is, i kolde temperaturer, og det vil også ske på en kold vintertur. Det er ikke sjovt at stå med en drikkedunk, med en stor isklump i bunden, eller et drikkesystem der ikke virker, fordi vandet i slangen er frosset.
Du kan f.eks. tømme din drikkedunk for vand, over i en gryde, og så tø vandet om morgenen, på bålet/kogegrejet. Du kan også tage din drikkedunk med ned i sovepose. Dette er ikke et dumt trick, for du kan jo endda varme vandet, så du har en “radiator” med i seng. Om morgenen er drikkedunken stadig lun, og dit vand bestemt ikke frosset.
Dit drikkesystem anbefaler jeg også du tømmer helt, når du ikke skal bruge det mere, og huske at have en isolerende slange/pose til systemet. Det gælder også om sommeren, hvor vandet i slangen bliver ulideligt varmt.
Siddepude og isolering nedefra
Lad mig sige det klart: Du bliver kold i røven!
Hvis ikke du har isolering nedefra, og du sætter dig på en kold flade, så bliver du kold. Hav derfor en siddepude med!
Det kan være en lille sammenklappelig siddepude, lavet af skum, eller et skind, klippet til.
Hvis du har en outdoorstol med ud, så husk også ryggen - det bliver meget koldt!
Du skal tænke på at du maser din isolering flad, der hvor du røre en flade, så for at undgå det, skal du have anden isolering.
Min favorit siddepude til vintervandring er et afklippet Therm-a-Rest Zlite Sol liggeunderlag. Her kan jeg klippe af, så det passer min numses jetsetliv (lidt mere polstring er nødvendigt. Min er ikke så, hrøhøm, fyldig og isoleret).
Min klare favorit til andet vinterfriluftsliv, er uden sammenligning et rensdyrskind. Selv i -17 C. er rensdyret varmt at lægge hånden på - et sandt mirakel! Men det vejer og fylder for meget, til andre ture, hvor vægt og fylde spiller ind.
Et “problem” på vintervandreture er helt klart fødderne, når vi kommer frem til lejren. Her er der mere stillestående/sidde aktiviteter, og det gør fødderne kolde. Du kan selvfølgelig tage de tykke uldsokker på, men måske dine vandrestøvler ikke er helt store nok til det? Faktisk kan dette være en dårlig idé, for sokken kan blive mast flad i støvlen, og dermed give dig endnu koldere fødder.
Et råd er at sørge for, at dine fødder ikke er ikke har kontakt til jorden. Du kan f.eks. isolerer med en lille siddepude, eller afklippet granris (det er tilladt at klippe af fra grantræer, op til 2 meters højde, i Danmark). Sidder du i et shelter, så er der som regel åbent nede ved fødderne, og vind. Tag f.eks. din hånd derned og mærk efter. Hvis, så træk dine fødder op, eller afdæk så du slipper for vind. Bålet er helt klar det ultimative gode råd. Et varmegivende bål er guld værd at kunne, da det også kan give dig varmen i fødderne, og resten af kroppen. Men bålet kan du læse meget mere om her… denne artikel er om grej.
Batteritider i kulden
Dine batterier kan løbe hurtigere tør for strøm, når det er koldt. Jeg vil anbefale at lægge din mobil i din sovepose (vintersoveposer har som regel en lomme til mobilen/andet). Din powerbank vil jeg anbefale, at du har i lommen, mens den lader din telefon/andet.