Planlægning af vandretur om vinteren
Er en vintervandretur ikke det samme som enhver anden vandretur? Nej. Der er forhold der spiller ind hvis din vintervandretur, skal blive god. Det er f.eks.:
- Vejrforhold
- Rutens antal km.
- Soltimer
- Vej, sti, usporet terræn
- Terræn
- Finde og slå lejr
Du kan også læse om:
Guide til vintervandring
Guide til vintergrej
Vejrforhold
Det siger selvfølgelig sig selv at det tager længere tid, at vandrer i mudder, slud eller sne. Og jo dybere sne jo længere tid tager det.
Ved en alm. kedelig dansk vinter kan du have en hastighed, på ca. 5 km/t, på vej og skovvej. Det vil sige at du kan nå 20 km. på 4 timer (i princippet. Du skal jo også have pauser og måske nå, at nyde naturen undervejs).
Hvis vi tilføjer mudder/slud på vejen, kommer vi ned på 3-4 km/t. Det vil sige 5-7 timer for 20 km. vandring. Ved 7 timer er vi løbet tør for soltimer, for vi skal stadig huske pauser o.s.v. Tilføjer vi sne (1-10 cm.) på vejen, kommer vi ned på 7-20 timer, for en vandring på 20 km. Værre er det hvis vi kommer op over 10 cm. sne på vej. Så hedder det ca. 1 km/t. - altså 20 timer for 20 km. vandring.
Vej, sti, usporet terræn
Ovenstående eksempel ud fra vejret, er lavet på alm. vej. Når vi kommer ud på stier, skal du ca. trække 50% fra din tid. Kommer du helt ud i naturen, væk fra veje og stier, så skal su regne med en vandrehastighed, på 1 km/t.
Terræn
Terrænet spiller selvfølgelig ind, men på vores breddegrader er der ikke mange steder, der trækker ned, på vandrehastigheden. Dog skal du være opmærksom på, at hvis din rute generelt er kuperet, så tager det altså længere tid - også i Danmark.
Soltimer
Vi har 6-7 timer med sol/dagslys når det er “værst”. Vi vil måske også gerne indtage morgenmaden, og pakke lejren ned, i dagslys samt finde aftenens lejr, i lys. Det trækker i hvert tilfælde 1-1,5 time fra vandringen i soltimer.
Finde og slå lejr
Det tager tid at slå lejr, men det kan også være, at du skal sætte 20-30 min. af, på at finde en lejr. Hvis du kender pladsen og ved hvor den er, så er det selvfølgelig intet problem, men en ukendt plads, kan overraske.
Ikonet på lejrpladsen på kortet, ligger måske lidt tvetydigt ved nogle veje og stier. Måske bruger I en skov med fri teltning, og derfor blot vælger en passende plads i skovbunden. Måske I vandrer i Sydsverige hvor man nærmest må telte alle steder. Men det kræver stadig at lejrpladsen har de ting, vi kræver. F.eks. plan nok til telte.
Ruten og antal kilometer
Med ovenstående in mente kan vi altså planlægge ruten, ud fra givne forhold. Ganske kort skrevet plejer jeg, at planlægge vinterture på ca. 12-14 km., når vi vandrer med rygsæk. Det tager højde for de fleste af de ovenstående forhold.
Men når vi dykker ned i planlægningen, af en given rute, så er der ting du kan overveje:
- Hvis vi kigger på veje, stier og off-road vandring, kan det godt være, at du gerne vil ud i terrænet at vandrer. Du ved at dette sætter tempoet ned til 1 km/t., og derfor begrænser din fremfærd.
- Du kan jo planlægge en rute til 5-6 km. Og usporet hele vejen.
- Men du kan også lave en blanding af vej, sti og off-road.
- Eller have planlagt “sikre veje” hjemmefra, altså f.eks.:
Hvis vi planlægger en rute med 3-5 km. off-road vandring, så tager det ca. 3-4 timer. Men hvis vi kommer i tidsnød, så er det godt at have en alternativ rute, på “hurtigere” veje, såsom alm. skovvej eller asfaltvej. Det kan enten være som et alternativ hvor vi helt kan droppe off-road, eller veje der går parallelt, så vi hurtigt, kan hoppe op på dem, og komme videre.
Det giver en god sikkerhed, og man kommer ikke frem til lejren, alt for sent, kold og i mørke.
Der er altså ting at tage højde for ved planlægning af en vintervandretur, der er anderledes, end en sommervandretur.