Guide til vinterbeklædning

Beklædning til vintervandring kræver forskellige egenskaber, der måske ikke er givet på forhånd. Der er mange gode råd at hente, både til lag på lag princippet, men også til rutiner ved vintervandring. Læs med og bliv klogere på tøj til vintervandring.

guide til beklaedning til vintervandring

Vinterbeklædning og vejret

I denne serie om vintervandring, fokuserer vi, på vejret på vores breddegrader. Det værende fra ca. +3 C. til -10 C. Det er sjældent det bliver meget koldere. Alligevel skal du selvfølgelig altid kontrollere vejrudsigten, før du tager afsted, og sørge for at dit grej, passer til vejrforholdene.

Beklædning til vintervandring

Når vi vandrer om vinteren, sætter det vores beklædning, på den værste prøve. For når vi går er vi varme, når vi sidder stille er vi kolde.

Du skal altså både have tøj med til aktivitet, og inaktivitet. Heldigvis har vi en varmekilde i bålet, men det bliver stadig koldt, at sidde stille. Lad os starte om morgenen, og se på aktiviteter i løbet af dagen, der kræver forskellig beklædning:

Om morgenen

Du skal fra soveposen (vi ser på tøj at sove i, til sidst) og ud. Hvis du sover i telt eller hængekøje, kan du tage det nogenlunde med ro, men i tarp eller shelter, er det koldt, og du skal skynde dig (shelters og tarps er klart de koldeste overnatningsformer).

toej til vandretur om vinteren

Om morgenen skal du bevæge dig rundt i lejren. Lave morgenmad og ellers pakke alt grejet sammen, så du kan komme videre på din vandring. Det er forholdsvis inaktivt, og kræver faktisk meget tøj. Hvis du kan, så vil jeg anbefale, at du bliver i soveposen så længe muligt. Hvis du skal på toilettet (ud i skovbunden), så hop stadig tilbage i soveposen bagefter.

Lav morgenmaden i apsis (forteltet), ved køjen, i shelteret, og stadig med dig selv, i soveposen. På denne måde mister du ikke varmen. Går du ud kan du blive udsat, for vind og chillfaktor. Gør klar og pak det du kan, inde i teltet. Det værende diverse grej, liggeunderlag og sovepose. Pak rygsækken så det kun er dit telt, du mangler at slå ned.

Liggeunderlag, sovepose og teltet, er de værste syndere, når det kommer, til at miste varmen. Liggeunderlaget kræver lidt tid at pakke væk, og især dine fingre sættes på prøve. Selvom du er inde i teltet, så sørg for, at have handsker på. Det samme gælder for soveposen, der dog er lidt hurtigere, at pakke ned. Før du kommer til nedpakning af teltet, vil jeg anbefale en lille pause. Evt. at du går en lille tur på 3-5 minutter, hvis du har mistet varmen (især i fingrene).

toej til vintervandretur

For nu skal vi til teltet. Du kommer ud i vejret, og teltet kræver noget tid, at pakke væk. Du er forholdsvis inaktiv, men skal røre ved en masse flader, der er meget kolde. Pløkke og stænger skal hives op og pakkes sammen. Teltets materialer skal lægges ned i pakposen.

Det kan du have på om morgenen:
- Sovepose
- Liner uldsokker (tynde)
- Langt uldundertøj på hele kroppen
- Varm hue
- To lag handsker. Liner når du skal lave noget, og liner samt tykke handsker, når du er inaktiv
- Evt. et par tykke uldsokker når du skal ud af soveposen
- Vandrestøvler
- Vandrebukser
- Evt. skalbukser/skibukser
- Striktrøje
- Dunjakke
- Skaljakke

I soveposen behøver du måske ikke vandrebukser og striktrøje, men prøv dig frem, i forhold til temperaturerne.

Vigtigt: vær klar til at gå når teltet er pakket væk. Er i flere afsted så sørg for, at I har et aftalt tidspunkt, at gå på. Det nytter ikke at nogen skal stå, og vente lang tid på andre. Det mister man varmen af, og i værste tilfælde, bliver man også gennemblødt, hvis det regner.

Nu skal vi afsted

Du skal ikke klæde om til vandring endnu. Ligegyldigt hvor godt I timer jeres afgang, vil det være meget koldt, at stå omklædt til vandring. Behold din “morgenbeklædning” på og gå i 10-20 minutter, og hold en pause, hvor I tager tøj af.

Du får nemlig hurtigt varmen når du vandrer. Hele kroppen kommer i gang, og du skal undgå at svede for meget. Er du våd når I stopper for pause, bliver du meget hurtig kold igen, og du bliver nødt til, at gå videre. Får du ikke dine pauser, bliver dagen ikke særlig behagelig.
Tag det stille og roligt - især op ad bakke. Dit tøj kan, ligegyldigt materialer og pris, ikke hamle op, med det store skift i temperatur, du udsætter det for. Du må derfor indordne dig dit tøj, for ikke at svede for meget.

Det kan du have på, når du vandrer:
- Liner uldsokker
- (Evt. lange uldunderbukser ved lave temperaturer)
- Vandrebukser
- Lang uldundertrøje
- (Evt. et mellemlag ved lave temperaturer)
- Skaljakke

Nu skal vi have pause

Når du bliver inaktiv efter vandring, taber kroppen hurtigt varmen. Hvis du sveder går det meget hurtigt.

Selvom jeg har det (meget) varmt når jeg stopper, så tager jeg hurtigt min dunjakke på. Den er pakket øverst i min rygsæk, for det er også det sidste jeg tog af, da vi gik.

På denne måde holder du varmen, meget længere. Tag dunjakken af igen, når I skal videre, eller behold den på, og hold en pause efter 10-20 minutter, hvor I tager tøj af igen (dette alt efter hvor koldt det er).

Nu skal vi have frokost

“Lad os gå før vi bliver for kolde”, var der måske en der sagde, da i holdt pause. Det var efter 10-15 minutter, men nu skal I have frokost. Det tager jo gerne lidt længere tid.

Hvis vinden blæser eller det regner/sner, kan det anbefales, at slå et telt hurtigt op. Det gør frokosten meget mere behagelig. Ellers sørg for at finde ly for vejret. Eventuelt planlægge frokosten sådan, at I rammer et Shelter.

Tag hurtigt varmt tøj på igen og husk vanterne.

Jeg kan anbefale varm frokost, da det hjælper med, at holde varmen længere tid.

toej til vintervandring

Når vi ankommer til lejren

Tag hurtigt varmt tøj på, og slå hurtigt telt/anden overnatningsform op. Dernæst redder du din seng (hvis du har en dunsovepose skal denne bruge tid, til at “puffe” sig op, og dermed isolere. Det nytter ikke noget at gøre det, når du skal i seng).

Når du er i lejren er du forholdsvis inaktiv (med mindre du hugger/saver brænde), så det gælder om, at holde varmen. Tag så meget tøj på, som temperaturen kræver. Husk dine ben! Hav skalbukser/skibukser på. Det hjælper på temperaturen på resten af kroppen (især fødderne).

Husk at du har soveposen, også selvom du ikke skal i seng. Den er varm og kan hjælpe betydeligt. Også bare som tæppe over benene, men pas selvfølgelig på gnister fra bålet, hvis du sidder ved et.

Når vi skal i seng

Det er vigtigt ikke at gå kold i seng. Det er dig selv der skal varme soveposen op, og er du kold, er din sovepose det også - hele natten. Se “hold varmen” artiklen i denne serie, for flere gode råd til, at gå varm i seng.

Tag tøjet af i lag. Hvis du skal i teltet, så tag vandrestøvlerne af i apsis, og kravl ind oven på, din åbne sovepose. Tag evt. de tykke uldsokker af og og dernæst vandrebukser/skalbukser. Lyn soveposen op til livet. Tag dernæst dunjakke/striktrøje af, og lyn soveposen resten af vejen.

Hvis vi skal ud om natten

Gør det og gør det med det samme! Du bruger meget varme og energi på at holde dig. Faktisk kan det betale sig, at løbe med det samme, og ikke tage meget mere på, end en dunjakke og støvler. Du bliver alligevel kold af, at fumle med dit tøj, her midt om natten.

Jeg har eksperimenteret med denne teori i mange år, og det har vist sig, at holde ned til ca. -17 C. hvis de blot drejer sig om, at skulle tisse. Skal du mere, så er det en god idé, også at huske striktrøjen. Benene er for så vidt ligegyldige, da du alligevel trækkerne bukserne ned.

Lag isolerer!

Husk at flere lag isolerer rigtig godt, og hav gerne flere lag på. Jeg har gerne: uld t-shirt, langt uldundertøj, striktrøje og dunjakke på. Altså 4 lag. Det har jeg fundet, giver den bedste varme til mig. Du kan være varmere/koldere end jeg er.

Det bliver altså koldt

Om vinteren er det koldt, og selvom du følger ovenstående råd, er chancen for at du oplever, at det bliver koldt, stor. Det burde dog kun være i korte perioder, og især ved nedpakning af lejr.

Det du skal undgå er at fryse. Der er stor forskel på, at det lige er koldt, og at du fryser. Fryser du, så brug alle tricks, for at få varmen. Se mere i artiklen om at holde varmen, i denne serie.

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.