Grejliste

Hvordan laver man en grejliste?

En grejliste med alt dit outdoorudstyr på .....hvorfor nu det? Er det for at kunne blære sig med alt det grej du har, eller er der en rigtig god grund? Der er mange fordele og nogle af dem er f.eks. overblikket, vægten samt at gøre det lettere at lave pakkelister. En rigtig god øvelse til de mørke vinteraftener.

Se med her og lær hvordan du laver en grejliste.

grejliste

Hvordan laver man en grejliste?

En grejliste med alt dit outdoorudstyr på .....hvorfor nu det? Er det for at kunne blære sig med alt det grej du har, eller er der en rigtig god grund? Der er mange fordele og nogle af dem er f.eks. overblikket, vægten samt at gøre det lettere at lave pakkelister. En rigtig god øvelse til de mørke vinteraftener.

Se med her og lær hvordan du laver en grejliste.

grejliste

Hvad er en grejliste?

Kort fortalt: Tag alt dit udstyr, vej det og før det ind i et excel-ark.
Find alt dit grej frem fra gemmerne. Find køkkenvægten og gå så grundigt igennem det hele. Start med at skrive hvad det er (producent, model, produkt), måske en kommentar om produktet (mangler en pløk, skal testes før tur, super fed til shelterture), måske en størrelse (2-personer, XL), måske en pris (købt billigt igennem mit Outsite+ medlemskab… :), hvilke sæsonner egner det sig til (forår, sommer, efterår, vinter), hvad er målene (pakmål 40 x 12) og så vægten (vigtigt!).

Start med overnatningsgrej såsom telt, hængekøje eller tarp. Dernæst sovegrej (sovepose, liggeunderlag, lagenpose) og køkkengrejet. Så det "praktiske" grej og sikkerhedsudstyret og til sidst "diverse". En grejliste kunne se sådan ud:

grejliste og pakkeliste

I grejlisten kan du allerede se nogle guldkorn. Ved at gå tabellen igennem, kan du se hvillke muligheder du har for ture. Du har et topersoners telt, hvilket giver dig mulighed for en tur for to personer. du har også en hængekøje, så du kan veksle turene med anderledes overnatningsudstyr. Der er en Primus ETA Lite+ der er god til f.eks. vandreture, og en Trangia som man kan slæbe med på kano- eller shelterture.

Du kan også se hvilke muligheder du ikke har. Du kan ikke tage på telttur med tre personer og det er heller ikke optimeret til vinterbrug. Du kan derfor se, om du synes der mangler noget i grejsamlingen. Gør der det, så skriv det  på, men tilføj en tabel øverst med “mangler/skal købes” og indsæt f.eks. pris og link til produktet og shoppen du har fundet grejet i, så du kan se dit budget. Lad være med at skrive en masse ønsker ind, som du alligevel ikke har råd til eller som står nederst på din grej-ønskeliste. Det vil bare støje og forvirre.

Download eksempel på grejliste her...

Aha, så det er en mulighed for at få tømt pengepungen? Nej, for du har også mulighed for at se hvad du IKKE mangler. Det er slet ikke så dumt, for efterhånden får du samlet så meget grej og så mange småtterier at du hurtigt kan glemme hvad der ligger derhjemme. Et sjovt, men dog billigt eksempel, er at jeg har ikke mindre end 4 emergency blankets liggende, fordi jeg liiiige har taget det med fra butikken. Jeg havde glemt at jeg havde nogen i forvejen. Du glemmer nok ikke at du har en sovepose eller telt, men der findes mange småting der nærmest helt af sig selv kan ryge ned i kurven, når man står og savler over nyt grej.

Brug grejlisten til optimering og overblik

Mange bruger en pakkeliste til optimering. Det giver ikke den store mening, da en pakkeliste fra en tidligere tur, måske ikke fungerer til den nye tur. Men det gør grejlisten tilgengæld.

Når du kommer hjem fra en tur, så kan du tilføje kommentarer om dit brug af grejet. Lad os antage at du havde sav og økse med på vandretur:

Kommentar til sav: Blev brugt til at save træstammen i mindre stykker, så kævlerne kunne være i bålet.
Kommentar til økse: Blev ikke brugt, da du fandt træ i skovbunden.

Efterhånden vil du måske se, at du gentager kommentaren “blev ikke brugt, da du fandt træ i skovbunden” ofte. Derfor kan du måske lade øksen blive hjemme fra vandreture og rette kommentaren til: "Er ikke god på vandreture, den vejer for meget og bruges sjældent".

Efter nogle ture har du et godt overblik over dit brug af grejet, og kan begynde at lave nogle rigtig fede pakkelister ud fra grejlisten.

Overblikket får du f.eks. også i forhold til sæson-grejet. Mangler du noget eller har du for meget og kan sælge lidt ud? Det liggeunderlag som du har set en eller andet tosse fra Outsite TV teste, giver det mening i din grejliste? Kan det fylde et hul som gør, at du kan holde varmen i yder-sæsonerne? Eller vejer det mindre/fylder mindre end dit eksisterende? Måske er der bare blevet prikket til dit forbruger-gen? Er liggeunderlaget bare en undskyldning for at bruge nogle penge og få frigivet de dejlige grej-dopaminer?

Du har med en grejliste også et generelt overblik over alt dit grej. De fleste har nok nogle kasser under sengen, i en reol i kælderen, eller i bunden af klædeskabet - men kan du på stående fod nævne hvad der er i kasserne? Og hvis du tror du kan, dukker der så alligevel noget op du havde glemt? 

Det gør der ikke med en grejliste. Her er den største fare at du ikke lige kan finde pandelampen...

Hvis du er en af dem som har RIGTIG meget grej (og din grejliste derfor med årene er blevet alen-lang og næsten uoverskuelig) kan du også, hvis den er lavet i f.eks. et excel-regneark, sortere eller filtrere listen. Dvs. at hvis du står og skal på vinter-fjeldtur og har en kolonne med "sæson" noteret - så kan du vælge KUN at få vist vinter-udstyr (filtrér) eller i det mindste at få vist vinterudstyr øverst på listen (sortér).

Pakkelister og grejlisten

Når du skal af sted på tur, kan du bruge grejlisten som inspiration og samtidig have overblikket over alt dit grej. Når du gennemgår grejlisten og tilføjer udstyr på din pakkeliste, vil du måske støde på udstyr som på næste tur vil være anvendeligt. Hvordan bliver vejret? Er der særlige omstændigheder på turen?. Er der tid undervejs til små hyggeprojekter osv.

Læs også: Hvordan laver man en pakkeliste...

Det kan også være du falder over sikkerhedsudstyr som passer rigtig godt til næste tur, eller noget så småt som et knæklys, der kan lyse op, så folk ikke skvatter over dine barduner.

hvordan laver man en grejliste

Du har også alle mål og vægten, så du kan hurtigt se om der kan blive plads til lidt ekstra guf, eller om du skal lade bestiksættet blive hjemme og nøjes med en kniv og en Spork (mange bække små…).

Hvis du ikke har en grejliste, men laver pakkelister ud fra gamle pakkelister, så kan du risikere ikke at få udnyttet dit grej til fulde. Grej- og pakkelister skal til sammen bruges som inspiration og huskeliste for hvad du skal have med. Den gamle pakkeliste kan så at sige minde dig om at du skal huske tandbørsten, mens grejlisten udgør din "lagerfortegnelse" over om du har en tandbørste til rådighed. 

Derfor kan du lave en præcis og omhyggelig ny pakkeliste til dine næste oplevelser i naturen, og få en rigtig god tur uden fornemmelsen af: Jeg synes altså jeg har glemt noget…?!?!??!!!?!

Vi har lavet et eksempel på en grejlisten som du kan hente her… Prøv det - du vil blive overrasket!

 

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.