Guide til packraft

Det var påsken 2014, og jeg var lige ankommet med bussen til Ucklum i Bohuslän. Foran mig havde jeg omkring 4 km vandring til turens første sø Bredvatnet. En ud af fem søer som tilsammen danner et perlebånd over Svartedalen med maximalt et par kilometers vandring mellem hver. Svartedalen er kendt som et af Bohusledens smukkeste områder. Men hvor Bohusleden går syd-nord, var min plan at krydse området fra vest til øst. Ikke noget oplagt valg, da der bortset fra en asfaltvej ikke rigtigt var nogle vandreruter denne vej.

packraft guide

En guide til packraft

Det var packraften, der fik mig til at vælge denne noget anderledes rute. En packraft adskiller sig fra andre vandfartøjer ved sin lave vægt lille pakkevolumen og utrolige fleksible anvendelsesmuligheder. Og for at understrege packraftens falsetter afsluttede jeg ruten med en 10 km padling ned af Sveriges vanemæssigt største flod Göta Älv.

En packraft er en oppustelig båd, som er let nok til at have i rygsækken sammen med alt ens andet grej. Et mangesidet stykke udstyr: Den er både kano, forskajak og snepulk samtidig med, at den fylder som et tomandstelt og vejer mellem 2-4kg alt efter model. Man kan endda også købe sejl til den, så en packraft også kan agere sejlbåd. En rigtig amphibie.

Ved Bredvatnet pakkede jeg min packraft ud og begyndte at puste den op. Alpacka har opfundet en smart lille posepumpe som lynhurtigt fylder båden med luft. Den sidste del foregår dog for mund, og efter 15 minutter var båden pustet op, spraydækket sat på og min taske fastspændt på stævnen. Jeg var klar til at padle ud.

Det er klart, at et stykke udstyr med så mange funktioner også kommer med nogle kompromisser. Selvom søen er stille, vuggede packraften lidt fra side til side, da jeg padlede over Bredvatnet. En packraft er langsomt sammenlignet med en kajak på grund af sin meget lave "skrogfart" (hull speed), som kommer af manglende køl og lille længde. Den typiske marchhastighed for en packraft er omkring 5 km plus/minus vind og strøm.

En packraft kan man modsat en kano ikke bare laste i det uendelige. En tommelfingerregel er ens egen vægt plus 20-30 kg. Lastes packraften tungere, begynder styreevnen at forringes. Men på den anden side: Hvem har behov for at bære mere end 30 kg og en packraft i rygsækken?

Ved Bredvatnets anden bred tog jeg båden ud af vandet og spændte rygsækken af. Der var et par km til Rödevatnet, så i stedet for at pakke packraften sammen besluttede jeg at spænde den fuldt oppustet bag på rygsækken. Det gik så nemt, at packraften forblev fuldt opblæst hele turen, indtil jeg skulle tage toget tilbage fra Älvängen.

packraft i sverige

At vælge en packraft

At vælge en packraft handler også om at afdække ens behov. Skal man blot bruge både til at tage sig over mindre søer eller krydse en flod, bør man overveje modeller som Alpackas Scout eller CuriYak, Klymits Light Water Dingly eller Supais Flatwater Canyon. Alle samme små packraft med en vægt på mellem 700 gram til små to kg.

For et mere allround brug og med mulighed for whitewater er en af alpacka klassiske raft det rigtige valg. De fås i small (Alpacka), medium (Yukon Yak) og large (Denali Llama). Jeg vil anbefale at få en med spraydæk, så man beskytter ben og underkrop mod sprøjt og regn. Dette er især vigtigt i fosser eller ved padling på store søer i et koldt klima.

Alpacka har to typer af spraydæk: et cruiserdæk med velcrolukke og et lidt tungere, men mere sikkert whitewater dæk som fungerer på samme måde som spraydækket i en kayak. Hvis man gerne vil prøve kræfter med fospadling, er whitewater dækket klart at anbefale. Alpackas klassiske packraft kan klare fosser op til en whitewater grad af 3-4 stykker.

Min packraft var en Alpacka Yukon Yak, og det var med denne på ryggen, at Bohusleden førte mig ned til Rödevatnet. Her satte jeg igen packraften i vandet. Da søen var svært tilgængelig undtagen til fods, var der sikkert ikke mange, som havde padlet på søen før mig. Det var en fornøjelse at glide stille over det blanke vand, som trætoppene spejlede sig i. Ved en lille odde i bunden af søen lagde jeg til for natten. Teltet kom op, og jeg fik gang i et bål, nød fuglesangen og det helt fantastiske smukke landskab omkring mig.

vaelg den rigtige packraft

Hvis man vil have en anden packraft end en Alpacka, er der et par gode alternativer at vælge mellem. For eksempel producenter som Feathercraft (Baylee, Boulder og Beast) og Kokopelli (Nirvana, Hornet og Renegade) laver packrafts, der minder en del om Alpackas design, men dog er sine egne (Bl.a. kan Baylee fås med self bailing floor). Derudover er der den nye svenske Trekkayak, der er konstrueret som en katamaran og lavet af Cordura 350. Derudover har det kinesiske MRS og russiske Nortik lavet kopiprodukter af Alpackas klassiske packraft. Dog med en lidt tungere vægt.

Skal båden primært bruges til jagt, rejse med hund, børn eller meget bagage vil jeg anbefale de store alpackamodeller som Denali Llama eller Explorer 42 ("for two" - topersoners). Explorer 42 er sammen med adventureracemodellen Gnu er decideret topersoners packraft, som man padler på samme måde som en kano. Den længere længde samt to padlere gør, at begge tomandspackrafts er lidt hurtigere.

For hardcore whitewaterentusiaster er Alpackas nye Alpacalypse et rigtigt godt bud, men man kommer også langt med en almindelig Alpacka klassiske packraft med whitewater spraydæk, eventuelt suppleret med benstropper. Desuden er nyere bud som Aires BackRaft også interessant med en konstruktion, der minder mere om en traditionel forskajak.

packraft i marokko

Dagen efter passerede jeg de tre sidste søer. Kroksjön and Stendammen var forbundet med et par små kanaler, så her behøvede jeg ikke at stige ud. Jeg lagde til for enden af Stendammen ved en lille strand, trak packraften på land og var hurtigt klar til at vandre de 5 km ned til Göta Älv.

At trække packraften lastet over sand eller runde klipper er absolut ikke noget, som den går i stykker af. Alpackas packrafts er bygget utroligt holdbare og er modsat traditionelle gummibåde lavet af vævet materiale (210-denier ballistic nylon), der efterfølgende er coatet flere gange med urethane. Tuberne er af tilsvarende lidt tyndere materiale (70-denier nylon) og er ligeledes coatet. Det er i høj grad materialet, du betaler for ved at købe en Alpackaraft. Der kan selvfølgelig komme hul i båden, men med Alpackas kraftige materiale skal rigtigt meget til. Jeg har siddet fast på rigtig mange sten ude fosser uden, at der er sket noget med bunden overhovedet.

Den sidste del af min tur gik af Göta Älv. En imponerende stor flod, da den afvander Sveriges største sø Vänern. Her kom packraften rigtigt til sin ret. Strømmen førte mig afsted, så min fart nærmere blev 8 km i timen. Da floden drejede ved Signehögsholmen, kom vestenviden imod mig, og padlingen blev en del hårdere. Så jeg var godt træt, da jeg 4 km længere nede kunne lægge til ved Älvängen. Jeg pakkede packraften sammen og gik op imod stationen og toget mod Göteborg.

Udvalgte packraft-producenter:

http://www.alpackaraft.com 

http://www.bakraft.com/features/ 

http://feathercraft.com 

http://klymit.shopgate.com/item/353537 

http://kokopelliraftco.com 

http://supaiadventuregear.com 

http://trekkayak.com 

Udvalgte packraft forhandlere i EU:

http://www.avanzakayak.com 

http://www.backcountrybiking.co.uk 

http://www.packrafting-store.de 

I Norge

https://www.packrafting.com

packraft i italien og venedig

Hvad koster en packraft?

At købe en packraft er dyrt. Priserne i EU er dyrere end i USA, og alternativt kan man selv importerer dem fra USA - husk at indregne told, moms og forsendelse. De billigste packrafts nævnt i denne artikel kan købes for omkring 3000 kr hos nogle af de nedenstående forhandlere. En Alpacka classic med whitewater spraydæk koster et sted mellem 10.000 kr - 11.000 kr. Uden spraydæk er prisen mellem 8.500-10.000 kr. Kopiprodukterne fra Nortik og MRS koster omkring 6000 kr. Man skal huske, at packraft leveres uden redningsvest og pagaj, som også skal købes til.

Som alternativ til et køb kan det anbefales at leje en packraft. Eksempelvis udlejer packrafting-store.de packrafts ud fra omkring 500 kr for en weekend.


Film om turen gennem Svartedalen:

 

 Vil du se flere videoer fra Jacobs ture, så besøg Urbanpackrafter her...