Hundeslæde i Danmark

At køre på hundeslæde i Danmark er bestemt muligt og en meget fascinerende oplevelse. Vi tog til Bidstrup Skovene for at møde Pia og hendes hunde - og så fik vi en tur på hundeslæden.

hundeslæde i danmark

Hundeslæde hobby

Hundeslæde som hobby i Danmark kan lyde noget begrænset, da vi ikke har meget sne herhjemme. Ikke desto mindre findes der hundeslæder i Danmark, og manglende sne er ingen begrænsning - tværtimod.

Hvis vi bruger det “korrekte” ord, er der ikke tale om hundeslæder, men om “Hundetrukne vogne”. Der er altså hjul under slæden, og det gør den perfekt til danske forhold.
Der køres typisk i perioden 1.oktober til 1. april, da det ikke må være for varmt for hundene. Der kræves tilladelse fra Naturstyrelsen for at måtte køre på skovveje i statens skove, og der er ikke  indtegnet ruter, hvor slæderne må køre.

Pia og hundene

Pia og hendes mor skal i forbindelse med en skiferie, prøve at køre hundeslæde. Oplevelsen satte sig så hårdt fast hos Pia, at hun her 20 år efter står med 10-12 forskellige vogne og slæder, bil der er egnet til formålet, hundetrailer, hus med god plads i haven til hundegårde og 8 husky hunde. Hun har haft mange flere hunde, men prøver at skære lidt ned.
Den uskyldige oplevelse med moderen blev altså startskuddet til en seriøs og omfattende hobby, som Pia stadig dyrker i dag.

hundeslaedefoerer

En hundeslædetur

Vi kører ind på parkeringspladsen i Bidstrup Skovene. Pia står her allerede, og hundene bjæffer af spænding. Vejret er noget nær perfekt med -5 C., skyfri himmel og lidt sne (ikke for meget) på stierne.

Ovenpå hundetraileren står hundeslæden (vognen), og Pia kører den ned og spænder den omhyggeligt fast til en stor træpæl. Pia fortæller, at hun engang tøjrede vognen til sin bil - med det resultat at hundene begyndte at trække afsted med både vogn, bil og trailer...Der er overraskende mange kræfter i spil, selvom hundene ikke ser voldsomt store ud!!!
De to mest erfarne hunde bliver spændt først for (Heriblandt leaddog’en - forreste hund). De er spændte og vil MEGET gerne afsted, men væbner sig - så godt de kan - med tålmodighed.

hundetruken vogn med husky

De næste hunde er endnu mere ivrige, og de sidste 3 bliver taget ud og koblet foran vognen enkeltvis. De sidste hunde minder nærmest om pelsklædte hoppebolde, da de bliver taget ud af traileren, og de kan overhovedet ikke vente med at komme ud at løbe.

Hurtigere end forventet er hundespandet klar, og Heidi sætter sig forrest på vognen. Pia løsner tøjret til pælen, sætter i gang, og hundene er afsted med det samme. Der er lidt iset på grusvejen, og poterne glider derfor en smule i dag, fortæller Pia, så tempoet er friskt uden at være skræmmende. Pia har også ‘kun’ spændt 7 hunde for i dag - men med mulighed for op til 14 hunde foran kan man let forestille sig, hvor stærkt det KAN gå.

De små husky på hver 15-22 kg trækker imponerende godt. De er hurtigt oppe i fart og ser ikke synderligt påvirkede ud. Den første stigning går (set fra en tilskuers vinkel) imponerende flot og hurtigt. Hundene er allerede inde på 8-talsruten i Bidstrup Skovene.

Hundene gør ikke, mens de løber (det gør de til gengæld så rigeligt, mens de er i traileren og venter på at komme afsted), og vognen/slæden i sig selv larmer ikke særligt meget. Der er kun lyden af hjul mod grusvej. Derfor er der sat en bjælde på vognen, så især ryttere og heste når at bliver advaret lidt i forvejen, før vognen dukker op.

husky hunde med hundeslaede

Bidstrup Skovene er kuperede, og den hundetrukne vogn bevæger sig smukt rundt på stierne. Det er fascinerende at opleve skovene på denne måde, og det er ikke svært at forestille sig, at en hundeslæde virkelig er et godt arbejdsredskab for dem, der bruger den professionelt.

Opad bakke og med to personer på vognen og på lidt iset underlag går det ikke så hurtigt med 7 hunde i spandet. På flade stræk og nedad går det hurtigt.

christian og hundeslaede

Hundene er trænet til at løbe i højre side af vejen og kan med kommandoer dreje til højre eller venstre. De kan også lave en u-vending, og kommandoen ‘pause’ forstår de også for det meste - dog ikke såååee godt de første 10-15 minutter af dagens tur.
Som passager på den hundetrukne vogn, kan man godt mærke de -5 C. Pia har sørget for rensdyrskind på sædet, og det hjælper. Kulden mærker vi dog ikke meget til, for oplevelsen er så fængslende. Hundenes kraft og gå-på-mod er fascinerende og bjældens lyd er underligt hypnotiserende. Landskabet, der glider forbi, og morgenlyset der er begyndt at titte ned mellem træerne.

hundeslaede i bidstrupskovene

Selvom det kan gå stærkt, er det ikke en meget actionpræget sportsgren. Hvis man vil udfordres, kan man dog deltage i større løb op til 1500 km. med overnatning i sne og minusgrader i udlandet.

Pia har som mange andre hundeslæde-entusiaster et hus i Sverige, hvor hun spenderer meget tid med familien og med at træne hundene. Her er der gode sneforhold, og hun kører med en “rigtig” hundeslæde.

Efter et par runder i den 6,5 km. lange 8-talsrute er turen slut. Vi har fået en oplevelse ud over det sædvanlige friluftsliv, og nogle af hundene er nu lidt trætte. De to forreste ligner dog et par meget store spørgsmålstegn og er slet ikke færdige med dagens træning. De accepterer dog og nyder godbidder og vand, som Pia deler ud. Hundene er nu rolige og slet ikke til at stå for, så Heidi må rundt til dem alle og klappe og sige tak for turen. Det virker næsten som om hundene takker igen.

Lidt om den hundetrukne vogn

Vognen er udstyret med flere bremser. Håndbremsen virker ret effektivt, selv nedad bakke. Hundene har ingen bremse, og syv hunde kan næsten trække en bil. Derfor er vognen også udstyret med håndbremse. 
En hundeslæde har også et anker. Ankeret kan “kastes” i nødsituation og løfter slæden 10-20 cm i vejret, indtil den vil kile sig ned i jorden og stå stille. Dette går selvfølgelig hurtigt.

hundetruken vogn

Hundeslædeforhold

Pia fortæller, at forholdene for kørsel er gode fra 10 grader og nedad. Fugtigheden må ikke være for høj, for hundene skal kunne tåle at motionere med deres tykke pels. De kan som os mennesker dehydrere eller få hedeslag, hvis det er for varmt.

Meninger om hundeslæde

Pia er en del af en brugergruppe for forskellige aktiviteter i Bidstrup Skovene. Her mødes MTB’ere, ryttere og hundeslædeejere og taler om forhold og forbedringer, som kan sikre de bedste betingelser for alle. Siden de startede i gruppen, har der ikke været uheldige sammenstød, og derfor er her plads til alle.

hundeslaede

Hundeslædekørsel må foregå hver dag, og i Bidstrup Skovene har man i arbejdsgruppen vedtaget, at kørslen må foregå fra kl. 7-12 alle dage og onsdag fra solnedgang til kl. 21. Herefter kan andre grupper ankomme til skovene, hvis de vil undgå mødet.

Set med den primitive vandrers øjne kan det måske føles generende, når en MTB’er eller hundeslæde kommer drønende gennem skoven, eller når et stort maratonløbere helt eller delvist lukker skoven.

hundeslaedetur i sverige

Vi må dog tænke på, at der skal være plads til alle. Vi skal også tænke på, at alle grupper har sorte får. I outdoorkredse er der for blot at kigge indad folk, der smadrer skoven og ikke overholder regler for overnatning og sankning af brænde. Det er ikke alle, der er organiseret, og dem skal der også være plads til i naturen. Alle skal dog overholde regler, så alle får en god oplevelse.

Pia er meget seriøs omkring hobbyen, og vi er meget glade for at have muligheden for at komme med hende og hendes hunde på tur. Pias viden og engagement i hobbyen er også inspirerende.

heidi og hundende

En stort tak for turen!

Vil du selv prøve hundeslæde

Der er ikke mange turudbydere i Danmark, så vi kan desværre ikke linke til en flot og spændende oplevelse på hundeslæde. Vi vil dog forsigtigt foreslå, at du kontakter en kører, da du godt kan risikere at få et ja. Det er god træning at få gæster med ud for både hunde og kører. Vi tør ikke skrive Pias kontaktoplysninger, men du kan engang imellem have fornøjelsen at møde hende på Outsites ture eller events.

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.