En strålende morgen
Jeg stod tidligt op, pakkede min bagage i cykeltrailerens vandtætte pose og trillede glad ned til Århus Havn og Molsliniens hurtigfærge til Sjællands Odde. Bortset fra, at det er helt urimeligt dyrt at være cyklist eller gående ombord på færgen, er det en fin måde at komme til Sjælland på. Cyklister ledes først ombord, og cyklen står beskyttet inderst på bildækket. Jeg selv kunne stå udenfor i det dejlige solskinsvejr og dermed undgå de mange mennesker inde på færgen. Det kan ikke anbefales i koldt eller vådt vejr. Men denne morgen faldt, mens det endnu var sommer i Danmark. Solen bagte ned, og jeg fandt en dejlig læplads, hvor jeg kunne læse min bog under overfarten. Færgeturen tog en lille time.
Vel ankommet til Odden, slap jeg på cykel helt udenom færgetrækket, simpelthen fordi bilerne var ræset af sted, inden jeg trillede ud på vejen. De første kilometer kan være mindre sjove, fordi man må følge den ret smalle landevej, og trafikken kan være heftig. Jeg holdt en kort pause på en rasteplads, så de sidste biler kunne forsvinde. Efter kort tid, kan man slippe væk og dreje fra ad små mindre befærdede veje. Jeg var uheldig med min timing for turen, fordi kommunalreformen havde grebet ind i trykningen af de tidligere amtslige cykelkort. Nu var alle kort inddraget, fordi de skulle være regionale, og nye var ikke kommet fra trykning endnu. Så jeg måtte støtte mig til ”De Gule Sider” og deres cykelrutekort og de blå cykelskilte undervejs. De blå cykelskilte er nogle steder placeret skjult for cyklister, så det gav et par pudsige omveje.
Ved Lumsås slipper man helt væk fra Odden-vejen. Her drejede jeg mod venstre og fortsatte mod Rørvig via Nykøbing Sjælland ad rute 225. Det var efterhånden blevet formiddag. Fuglene kvidrede lystigt over mig og landskabet. Jeg trillede forbi grøftekanter mættede med valmuer og kornblomster og hilste på køer og heste på markerne. Det var hverdag og trafikken var meget behersket på de smalle veje.
Da jeg nåede Rørvig, var færgen sejlet kort forinden, og jeg måtte vente. Imens spiste jeg min medbragte madpakke i solen og sludrede med nogle unger, der skulle med færgen. Havnen i Rørvig er hyggelig med et fiskehus, hvor man kan købe fiskefrikadeller og frisk fisk til udsøgte turistpriser.
Overfarten var hurtigt overstået, og i Hundested fumlede jeg lidt
rundt for at finde vejen til Sølager, hvor jeg skulle fange den næste færge. Det er en kort strækning på bare fire km, forbi Lynæs og ned til det mindste lille bitte færgeleje. Da jeg ankom, var færgen just afsejlet. Men sørme, om ikke kaptajnen vendte skuden og kom tilbage og hentede mig og min cykel.
Den næste strækning fra Kulhuse mod Jægerspris og Frederikssund var smuk og meget fredelig. Vejen gik ad små næsten ubefærdede veje og cykelstier ad rute 207. Jeg købte jordbær på vejen og nød dem i en pause. Her havde jeg aldrig cyklet før, og blev meget overrasket over, hvor smukt Frederikssund ligger. Det præsenterer
sig helt anderledes, når man kommer med S-toget.
Fra Frederikssund går det ad den lige landevej hele vejen til Frederiksberg. En kedelig vej, og man kan med fordel vælge at køre over Ølstykke og Ganløse. En lidt længere, men meget smukkere og kuperet vej.
Så efter seks timers langsom rejse fra Århus, ankom jeg på Frederiksberg med sol i hele hovedet og et helt nyt indtryk af Nordsjælland.
Sjælsø Rundt
Et par dage senere mødtes jeg med vennerne i Lyngby og cyklede Sjælsø Rundt. Det blev endnu en fremvisning af nordsjællandske herligheder. Turen forløb gennem Holte mod Blovstrød og Gørløse. Vi cyklede videre gennem Ølsted og rundede Arresø og Tisvilde Hegn. Via Ramløse og Helsinge passerede vi Esrum Sø og Grib Skov og videre til Karlebo. Herfra gik det over Rungsted og langs Øresundskysten, til vi gennem Jægersborg og Dyrehaven endelig, efter 125 lange kilometer, kunne vi hvile vores trætte ben og ømme rumper i Lyngby. Jeg ved, det er et motionsløb, men det giver en enestående mulighed for at opleve den varierede natur i Nordsjælland. Man kan cykle for at konkurrere, eller man kan cykle ruten som en fantastisk søndagstur. Aldrig havde jeg forestillet mig, at der kunne være så smukt på Sjælland. Sjælsø Rundt byder på to ruter: den lange på 125 km og en kortere omkring Sjælsø på 50 km.
At rejse langsomt
En lille uge senere vendte jeg cykel og trailer mod Odden igen og drog mod Århus. Hjemturen forløb i lidt mindre sol og en anelse vind. Da jeg kom til Kulhuse for igen at køre ombord på den lille færge, kunne kaptajnen kende mig igen. Vi fik en sludder om at cykle på Sjælland og om området omkring Issefjord. Jeg fik lyst til en anden gang at lave en tur hele vejen rundt.
Læs mit lille eventyr som en opfordring til en gang i mellem at stoppe op og bevæge sig langsomt gennem vores land. En opfordring til ikke altid at tænke transport som befordring mellem punkt a og b, men en dag gøre det til en lille oplevelse i sig selv. Det er vel en del af essensen i friluftsliv. At rejse langsomt og opdage verden på nært hold?