Med pulk over Finnmarksvidda

En fantastisk tur med pulk over Finnmarksvida i Norge, hvor Mads Grimsæth og mor tager udfordringen op. Vinterfriluftsliv når det er bedst, med isfiskeri, pulk og nordlys.

pulk tur i finnmarksvidda

Vinterfriluftsliv med pulk

I julen 2017 får Mads Grimsæths mor en alvorlig kræftdiagnose, og pludselig bliver livet skrøbeligt og fyldt med bekymring. Midt i behandlinger, usikkerhed og sygdom beslutter de sig for, at hvis hun overlever, vil de gå Finnmarksvidda, en tur på ca. 85 km, med turski og pulk. Det blev starten på en drøm og en kamp for både Mats og hans mor. For mens hun kæmper for at blive rask, planlægger han at overraske hende ved at tage med på turen.

Mads Grimsæth

Med temperaturer ned til minus 40 grader, kan det være ekstremt koldt at krydse Finnmarksvidda. Mats Grimsæth var godt og varmt klædt på af norske Helly Hansen

”Jeg ville gå i forvejen sådan, at jeg var cirka 1 døgn foran, og på den sidste dag ville jeg overraske min mor, og så skulle vi følges sammen det sidste stykke”.

Tre år senere i vinteren 2020 var Mats mor så stærk, at hun var klar til at gå den lange tur. Alt var planlagt til mindste detalje, og da Mats landede i Alta den 12. marts, glædede han sig ved tanken om, at hans mor ville lande dagen efter, så hun kunne forfølge sin drøm, og han kunne overraske hende som planlagt. Men så kom corona-pandemien. Norge lukkede ned. Fly blev aflyst, og hans mor kunne ikke komme afsted.

”Det hele faldt fra hinanden. Jeg sad allerede i Alta, men min mor, som havde kæmpet for det her så længe, kunne ikke komme afsted. Få dage forinden var min kæreste og jeg gået fra hinanden, så jeg følte mig ikke særlig stærk, hverken fysisk eller psykisk, og nu sad jeg så der i Alta alene, og hele motivationen til at gå turen for at overraske min mor og dele oplevelsen med hende var forsvundet”.

hytte i snestorm

Men efter flere overvejelser besluttede Mats sig alligevel for at gennemføre turen, også fordi målet var at samle penge ind til Kræftforeningen i Norge. Med 65 kilo i pulken tog han hul på den lange tur, hvor flere dagsetaper var på op til 30 km om dagen, og det blev hans mest krævende og udfordrende tur til dato.

”Jeg havde aldrig gået så langt på turski før, og ærlig talt var jeg heller ikke forberedt godt nok, især fysisk. På dag to, som er den længste etape, nåede jeg Mollisjok Fjelstue sidst på dagen – totalt udmattet. Dagen efter blæste det 23-24 m/s, og man kunne intet se. Der var faresignal, og jeg blev anbefalet at afbryde turen og tage hjem. Det krævede en del overvejelser og samtaler med mit sikkerhedsteam, men jeg valgte at blive i hytten, og efter et par udfordrende dage blev vejret bedre og jeg var klar til at gå videre”.

vinterfriluftsliv i norge

Efter fem hårde dage nåede Mats endelig frem til Karasjok; glad og overvældet over, at det trods forskellige udfordringer var lykkedes at gennemføre turen – ikke blot for sin mor, men også for alle andre der kæmper med kræft. På grund af dårligt vejr måtte han to gange overnatte i fjeldstuer, men ellers foretrak han at overnatte i det medbragte telt.

”I tiden efter fik jeg mange opmuntrende og anerkendende beskeder fra både venner og folk, jeg aldrig havde kendt, og det hjalp mig virkelig. Det gav mig også tro på, at jeg kunne gøre det igen, og derfor besluttede jeg sammen med min mor, at vi ville gennemføre turen i 2021”.

smukt nordlys over finnmarksvidda

Selvom corona-pandemien stadig hærgede i vinteren 2021, lykkedes det Mats og hans mor at komme til Alta og gennemføre Finnmarksvidda sammen. De samlede over 28.000 kr. ind til Kræftforeningen, og samtidig gav turen dem så mange smukke og unikke oplevelser, at det i sig selv nærmest var helbredende.

vinterfriluftsliv med pulk

”Finnmarksvidda er kåret til en af verdens flotteste skiture, og det forstår jeg godt. Det vi har set og oplevet sidder dybt i mig, og jeg føler virkelig, at turen har givet mig en ekstra psykisk ballast og styrke, så jeg kan varmt anbefale oplevelsen til andre, men belært af erfaring vil jeg gerne understrege, at man skal sørge for at være i god form og have styr på tøj og udstyr”.

isfiskeri finnmarksvidda

Fakta

Mats Grimsæth blev som 16-årig mobbet i sin skole. Han var lidt af en splejs, havde kun få venner og følte sig aldrig rigtig god nok eller sjov nok. Han duede ikke til noget som helst og fandt det nærmest umuligt at komme til at snakke med nogen. Han fik det så vanskeligt i livet, at han for alvor tænkte på at gøre en ende på det hele. Men så fandt han to ting: En sejlbåd og et kamera.
Tre år senere var Mats tidenes yngste ekspeditionsledere på Svalbard, prisbelønt fotograf, og en vigtig stemme i samfundsdebatten om psykisk helse.

I den nye FW22 kollektion fra Helly Hansen finder du flere bud på topprofessionel beklædning der er egnet til skisport og hiking i vinterhalvåret. Tjek fx den prisvindende Odin Infinity Insulated Shell Jacket og bukserne i samme slidstærke kvalitet Odin 9 World Infinity Shell Pants