Myg på vandretur

Lorte myg! Blodsugende bæster! Hvorfor f****n skal de lige ødelægge en hyggelig aften, dø i min kaffe, gøre pausen til en aktiv øvelse og endda klø bagefter? Efter min første tur til Lapland, opdagede jeg at der IKKE er mange myg i Danmark. Men for satan der kan være mange myg i Sverige og især i Nordsverige.

myg paa vandretur

 

Den ellers så fede og rå natur, med smukke fjelde, de mange søer, dyrelivet (undt. myg!) osv. kan blive overskygget af en konstant summen for øret og en kamp for at finde en lille uforstyrret plads til at nyde det hele i. 

Det hele startede i Kiruna. Min kammerat og jeg var lige ankommet med flyet og stod nu i en af de mange outdoor butikker deroppe. Vi fandt en bøllehat med myggenet og grinte af synet - hvor slemt kunne det lige være? Vi endte dog (heldigvis!) med at købe myggenet og Jungleolie.

Vi kendte slet ikke område, Kungsleden, Kebnekaise, Padjelanta osv., men havde bare hørt at det var et fedt sted at vandre og fiske. Vi kiggede på kortet og besluttede at vi ville tage til Rensjön, lidt nord for Kiruna. Der var fire søer, der så ud til at kunne indeholde forskellige fisk og vi kunne slå lejr lige i midten af dem. Vi tog toget derop, men det viste sig at toget ikke stopper i Rensjön om sommeren, så vi endte i Abisko, der nu heller ikke er så grimt igen. Vi slog lejr her og fiskede i nogle dage, men Torneträsk (sø) er for lav, så et par vaders eller båd skulle vi have for at få heldet med os. Vi tog derfor bussen retur mod Kiruna, den stoppede nemlig i Rensjön.

Vi kom ud til søerne og fandt et godt sted, lige ved den ene sø. Men choket over alle mggene på vejen derud, var knapt faldet før et nyt angreb af de små bæster satte ind.. Når vi gik var der myg, når vi stoppede var der flere, når vi fiskede var der millioner, når vi sad ved bålet.. var der lidt mindre.
Det undrede mig dog at de nogle gange forsvandt helt, for så at komme talrigt tilbage igen. Sover de alle sammen samtidig og på forskellige tidspunkter eller?

Så efter mange somre deroppe, vil jeg da til jer der skal derop, prøve at dele mine erfaringer samt hvad de kloge siger om myg:

Mine erfaringer:

1) Hvis du er i naturen om sommeren (maj - august) så husk myggenet! Og en kasket/bøllehat til at sætte nettet udover.

2) Hvis du er i Sverige om sommeren (maj - august) så husk Jungleolie eller us666 (myggeolie).

3) Hvis du slår lejr og er plaget af myg, så tænd et bål og når der er godt med flammer så smid noget der udvikler røg på (myg tiltrækkes dog af varme, så overvej situationen.

4) Brug de første 10-20 minutter på at slå dem ihjel hvis du ankommer til en lejr og er fuldstændig dækket ind i myg. Hvis der stadig er myg, så gå til punkt 3 hvis muligt.

5) Hvis der stadig er myg, så sørg for at tage lange bukser, trøje, ja dæk alt hvad du kan og kan holde ud at have på i varmen.

6) Smør dig ind i Jungleolie på bare steder, men husk ikke at bruge det hver time. Det er noget krasbørstigt stads.

7) Hvis du skal træde af på naturens vegne, så held og lykke (Skynd dig for satan! Du kan ikke hyggeskide!).

8) Find din indre ro.. lad dem nu bare sværme omkring dit hoved og dine ører. Nu stinker du alligevel af myggespray, kampsveder fordi du har for meget tøj på og ligner en Budha omsvøbt i den kraftige røgudvikling fra bålet, der får dig til at ligne et tudefjæs fordi røget svier i øjnene.. Ahh, naturen er skøn!

De kloge skriver:

1) Hvis myggen har stukket snablen i dig og drikker løs, så lad den sidde (det er sgu åbenbart rigtigt, jeg troede det var en vandrehistorie!). Det gør at den til sidst også suger noget af giftstoffet med ud igen, så myggestikket klør mindre.

2) Myggespiral, lys osv. virker slet ikke! Der er få ting der gør, men det kræver strøm.

3) Er du et koldt menneske, så sæt dig ved siden af et varmt. Myg tiltrækkes af varme.

4) Sæt dig også ved siden af den der lugter mest af sure tæer og sved (er det måske ikke bedre end at blive stukket?).

5) Stop med at trække vejret! Myg tiltrækkes af CO2.

6) Det bedste råd fra eksperterne: Lad værre med at klø! Husk det nu! Lad værre med at klø! Det er din egen krop der gør det værre og hvis du hele tiden husker kroppen på det, bliver det ved.

Hvis du vil slå min rekord i myg dræbt med et slag, så skal du tage flere end 12! Jeg har næsten været helt dækket af myg ved Rensjön, så hold dig væk herfra! Du skal efter rygterne også holde dig fra Myggesøen i Island.

Lidt hurtig fakta:

Myg sidder i krat og venter. De finder dig fordi du er varm og udsender 2-300 dufte, De kan flyve i 1-4 timer af gange og har en gennemsnitshastighed på 1-2 km/t. De kan opdage dig på op til 25 meters afstand.

Vil du vide mere om myg, så se her: http://da.wikipedia.org/wiki/Stikmyg

Og her: http://videnskab.dk/sporg-videnskaben/hvorfor-stikker-myg-bestemte-mennesker

Og der er mere her: http://mst.dk/groenne-tips/haven/myg/

Hvis du nu selv har et råd (Nej! Det hjælper ikke at skifte blodtype), så har jeg oprettet en tråd til formålet. Outsitere unite, lad os udrydde de sataner.

Fortsat god sommer :)

undgaa-myg

 

Chefredaktør
Jeg er passioneret vandrer og grejnørd. Jeg skriver om vandring og friluftsliv, med mine egne ord og egne øjne. Jeg er til nordisk friluftsliv og elsker at vandre i Danmark, på Skåneleden og i fjeldene i Lapland.