Lav selv: Wood gas stove

Jeg har set beskrivelser og demo'er af de små røggasbrændere (wood gas stove/bush buddy/bush cooker). 500 kr. er simpelthen i overkanten for sådan en. Så her er en beskrivelse af, hvordan du selv kan lave en røggasbrænder for omkring en 20'er!!! :)

billig og effektiv wood gas stove man kan lave selv

Lav selv en Wood Gas Stove

Det tager en halv time og kræver absolut intet specialværktøj - alt du behøver er en boremaskine, en spidstang, en saks og en dåseåbner.

Vægtfanatikere kan også glædes, for den hjemmelavede brænder vejer 160 gram. Det er 30 gram mindre end den "rigtige". Bush-cooker er sjove og hyggelige og lette at lave selv. Et sjovt og let og lige til DIY projekt . Se med, hvordan du laver din egen. 

lav-din-egen-roeggas-braender

Det tager en halv time og kræver absolut intet specialværktøj - alt du behøver er en boremaskine, en spidstang, en saks og en dåseåbner. Vægtfanatikere kan også glædes, den hjemmelavet brænder vejer 160 gram - det er 30 gram mindre end den "rigtige".

billig-lav-selv-roeggas-braender

OBS! Billedet er kun for illustration. Man skal IKKE prøve at bruge den indendørs - medmindre man har planer om at male køkkenet.

Det er selvfølgelig ikke noget jeg selv har opfundet, men en fordansket version af diverse beskrivelser man kan finde på nettet. De fleste her på Outsite har nok lidt kortere til den lokale Brugs end til Wallmart :)

hvordan-laver-man-en-roeggas-braender

Ideen er at man kan obevare sin Røggas brænder inde i sin gryde, når den ikke er i brug. Man skal derfor finde 2 konservesdåser - en som passer inden i sin bryde og en lidt mindre, den mindre skal være 1,5-2,5cm. mindre i diameter end den større. De skal være lige høje eller den mindre kan ære en smule lavere end den store.

god-daase-til-roeggas-braender

Jeg har et Firemaple gydesæt, og til det passer syltede pærer (13 kr) og syltede trope frygter (11 kr) fra Brugsen perfekt.
Når man skal finde dåser som er egnede kan man enten medbringe sit grydesæt, eller man kan have målt det hjemmefra. Måske vil andre kunder i butikken undre sig over at man står nede i Brugsen og måler konservesdåser med en lineal – man siger bare at man er ved at undersøge om dåserne opfylder det seneste EU direktiv om standardisering af højde/rumfang for konservesdåser :)

daaser-til-roegas-braender

Man starter med at åbne konservesdåserne. (Hvis du er forvirret allerede her og savner nærmere beskrivelse, så er der ingen grund til at gå videre. Føler du dig derimod tryg sålangt, er der håb – sværhedsgraden stiger ikke væsentligt). Indholdet behøver ikke gå til spilde – de syltede frugter kan spises med vanillecreme og/eller flødeskum. Hvis man ikke føler trang til at udsætte sin krop for noget som kan holde sig 3-5 år ved stuetemperatur, så smid blot til klamme stads ud :)

diy-roeggas-braender

Bor en række huller i den store dåse. De skal placeres 1½ -2 cm fra toppen og der skal være 2 – 2½ cm mellem dem. Start med at bore dem for med et lille 2-3 mm bor.

roeggas-braender-til-en-tyver

Sådan ser den ud når færdigt.

vaerktoj-til-at-lave-roeggas-braender

Derefter bores de op til fuld størrelse med et 7-10 mm. bor.

faerdig-roeggas-braender

Sådan ser det ud når færdigt.

mini-roeggas-braender

Så tager vi den lille dåse og vender på hovedet. Her bores også en række huller med et lille 2-3 mm bor. De skal være lidt tættere på kanten, omkring 1 cm fra kanten og igen 2 – 2½ cm i mellem dem. Derudover bores et hul i midten af bunden og yderligere 6 huller udenom.

lav-min-ul-roeggas-braender

Derefter bores de op til fuld størrelse med et 7-10 mm. bor.

det-faerdige-resultat

Sådan ser det ud når færdigt.

byg-din-egen-gasbraender-billig

Papiret fjernes fra dåserne.

billeder-af-roeggas-braender

Her kommer nok den vanskeligste del. Man borer et hul i midten af bunden på den store dåse, og klipper den op som vist på billedet. Det er vigtigt at man ikke klipper helt ud til kanten, men stopper ca 2½ cm før kanten

toppen-af-lav-selv-braender

Sådan ser det ud når færdigt.

hvordan-laver-man-hul-i-en-daase

Derefter tagen man en spidstang og vipper forsigtigt hver enkelt af flagerne op og ned gentagne gange indtil de brækker af pga metaltræthed. En 10-15 gange pr. flage plejer at række.

daase-med-hul

Sådan ser det ud når færdigt.

daase-til-gasbraender

Derefter klipper man små "flæser" hele vejen rundt - De skal være med 1-2 mm. mellemrum og ca. 5 mm. dybe.

hvordan-klipper-man-i-daase-til-braender

Derefter klipper man et noget dybere klip for hver 6-8 mm – klippet skal ikke gå helt ud til kanten – det skal stoppe ca 10 mm før kanten. Så det passer med diameteren på den mindre dåse.

diy-vandreudstyr

Derefter bøjes de forsigtigt nedad – pas på med fingrene, de er skarpe – men det er meningen at de skal virke som modhager. De skal pege lidt udad, som vist på billedet.

lav-selv-braender-til-vandreturen

Så tager vi den lille dåse igen. Der skal bruges et stykke trådnet. Her har jeg taget risten fra en engangsgrill. Det er glimrende til formålet og er let et klippe og forme. Skulle man ikke have en brugt engangsgrill, så koster en engangsgrill 20-25 kr og man kan bruge selve bakken til en billig vindskærm.

net-til-hjemmelavet-gasbraender

Man klipper et stykke som er ca 1-1½ cm større end dåsen. De overskydende cm bukkes nedad.

billig-hjemmelavet-gasbraender

Derefter proppes risten ned i dåsen. Risten skal være lige over eller på niveau med overkanten af hullerne. De overskydende cm man bukkede nedad skal sikre at risten ikke kommer helt ned i bunden, men bliver på plads over hullernes niveau.

hvordan-borer-man-i-en-blik-daase

Så skal der bores igen. Der bores en række huller ca 2 cm fra toppen og med 2-2½ cm afstand. De bores som sædvanlig for med et 2-3 mm bor.

en-del-til-braender

Ser sådan ud nær færdigt.

forbor-naar-du-skaerer-i-daase

Derefter bores de op til fuld størrelse med et 7-10 mm. bor.

hvordan-undgaar-man-at-daasen-gaar-i-stykker-naar-man-borer-i-den

Sådan ser det ud når færdigt.

samle-selv-gasbraender

Her har vi så de færdige dåser - klar til at blive samlet.

bushcraft-lav-selv-en-roeggas-braender

Den lille dåse puttes inden i den store. Det skal være stramt og lige på grænsen til at det kan lade sig gøre. Går det ikke, må man klippe 1 mm længere ud mod kanten. Går det for let, har man lavet klippene for tæt på kanten – den kan ikke reddes og man må lave et nyt forsøg med den store dåse.

lav-selv-din-braender-til-bushcraft

Sådan ser det ud når færdigt - Smukt.

bushcraft-diy

"Flæserne" langs kanten af den store dåse virker som modhager og sikre at den lille dåse bliver på plads.

naesten-faerdig-braender

Så mangler blot et lille stativ til at stille gryden på. Det laves også af trådnettet fra engangsgrillen. Stykket ved siden af er et ekstra stykke som er klar til at blive rullet. Resultatet ses ovenpå.

toppen-af-lav-selv-braender-til-outdoor-brug

Hver 3. flig bukkes udaf, så stativet står fast. Det skal ikke nå hele vejen rundt. Der skal være et hul, så man kan fylde brænde i brænderen med gryden ovenpå.

hjemmelavet-roeggas-braender

Når brænderen ikke er i brug, vendes stativet og opbevares nede i brænderen.

hvordan-laver-man-en-hjemmelavet-braender

Skulle man af en eller anden grund ikke kunne skaffe en engangsgrill – så kan man lave et stativ af et stykke aluminium. Skulle man heller ikke have repareret skotrender for nylig og derfor ikke ligge inde med diverse aluminiums stykker, ja – så kan man finde en flad dåse. Her passer en dåse tun perfekt. Man fjerner top og bund – borer en række 7-10 mm huller hele vejen rundt og skære/klipper et større hul hvor brænde kan puttes ind og man har et stativ. (Indholdet kan røres op med mayonnaise, citronsaft, lidt salt og finthakket løg – og man har en lækker hjemmelavet tunmousse. Man skal så vælge tun i vand. Gider man ikke lave tunmousse, er det ligegyldigt om det er tun i vand eller olie).

test-af-hjemmelavet-roeggas-braender

Så er vi klar til en aftestning af konstruktionen :) En håndfuld fint hugget brænde eller tørre kviste. En optændingsblok – dem af savsmuld presset i parafin er klart at foretrække. Dels kan man nøjes med ½ og dels så smuldre eller stinker de heller ikke, som de traditionelle petroleumsbaserede optændingsblokke.

test-af-diy-roeggas-braender

Her er der lige tændt op. ½ optændingsblok i bunden og derefter nogle pinde. Det brænder øjeblikkeligt og se den flotte røggas forbrænding, der ligesom kommer ud af hullerne – perfekt.

en-genial-braender-til-vandreturen-billig

På med gryden som er fyldt med 5-6 dl vand. Der passer ikke sig selv, man skal sørge for at føde nye små pinde ind, så der hele tiden er godt gang i forbrændingen. Men det er ikke svært, det brænder utroligt let og derfor skal der konstant nyt træ til.

Efter 12-15 minutter koger vandet :) Ja, det kan selvfølgelig ikke konkurrere med gas, men såmeget længere tid end med sprit er det heller ikke. Til gengæld er det faktisk sjovt og hyggeligt at sidde og putte brænde i sit lille hjemmelavede komfur. Børn vil elske det. Fremfor at slæbe termokande med i skoven, så kan man tage sin brænder og gryde med. Og så koge vandet til kaffe og kakao på stedet. Gryde og brænder vejer 400 gram samlet – det svarer til en lille og let termokande.

effektiv-trae-braender-til-outdoor-brug

Den brænder brændet helt op – der bliver kun en lille bitte smule helt hvid aske støv tilbage. Og den laver ikke de forfærdelige grimme sorte pletter eller ringe.

hjemmelavet-braender-til-friluftsliv

Efter brug pakket ned i grydesættet. Der er faktisk også plads til en Trangia spritbrænder inden i, som backup i tilfælde af regn, og derudover rigeligt med små tændblokke. God fornøjelse :)