Kunne du tænke dig at opleve vandreture om vinteren? Måske en base camp med lækker mad? Eller en shelterovernatning med udsigt til is og sne? Du er ikke alene. Vinterfriluftsliv er populært som aldrig før, og det er slet ikke så svært at komme i gang.
Se video fra en vintervandretur
Kom i gang med vinterfriluftsliv
På vores vintervandretur og kurser har vi altid nybegyndere med. De er ikke begyndere i vandring men i vinterfriluftsliv. Outsites vinterworkshop er meget populær, da man her kan teste sit vinter-setup: - Holder min sovepose, fryser jeg om tæerne osv. Desuden er der masser af workshops som "hold varmen", "vintervandring", "bål om vinteren" m.m.
Du kan også komme i gang selv. Det er selvfølgelig godt, hvis du kender dit niveau og har alle basiskendskaber på plads. Så kan du slappe mere af og få god erfaring med den kolde årstid. Lad os se på nogle gode måder at komme i gang med vinterture:
Indhold i denne artikel: | Vintergrej Gode råd Tag med på tur Artikler om vinterfriluftsliv |
Vintergrej
Du kan starte med at optimere dit udstyr til vinterture. Dit grej er måske beregnet til 3-sæsoner, altså forår-sommer-efterår, men dette er ingen hindring. Du behøver ikke at købe dig fattig i vintergrej - endnu. Et godt tip er at låne dig frem til vintergrej om muligt. Spørg rundt i dit netværk, og se om ikke du kan låne noget varmt udstyr.
Optimer din sovepose
Hvis du har en 3-sæsoners sovepose, kan du optimere denne til 4-sæsonersbrug. En 3-sæsoners sovepose har som regel en komforttemperatur på 1 C og en limit på -3 C, så det er ikke, fordi vi skal så meget længere ned. Vi skal ca. ramme -10 C i komfort. Læs artiklen om Komfort, limit og extreme her...
Optimering:
- Spørg om gode råd (gratis)
I vores forum kan du spørge om gode råd til optimering og tips & tricks til vinterture.
- Sommersoveposen (fra gemmerne)
Har du en sommersovepose og 3-sæsoners, kan du benytte begge. Læg sommerposen inden i 3-sæsoners posen og opnå på denne måde bedre isolering.
- Lagenposen (fra gratis til 599,-)
Har du en lagenpose, så tag den med. Den giver lidt flere grader, og så fjerner den det kolde luft, der kunne pible ind. Du kan også sy en selv af polarfleece. Dette koster ca. 100 kr., og en sådan er yderst effektiv. Ulempen er dog, at den fylder forholdsvis meget. Du kan f.eks. købe polarfleece her...
Sea To Summit har en lagenpose, der giver + 11 C. eller +15 C. mere. Denne koster lidt mere, men er stadig billigere end en vintersovepose. Du kan f.eks. købe +11 C. lagenposen her (479,- 349,-) eller +15 C. lagenposen her (559,-)...
- 4-sæsoners sovepose
Er vinterfrilufsliv noget, du vil dyrke for alvor, er det bedst med en vintersovepose. Den er designet til forholdene og har features, der hjælper meget. F.eks. en "kant" øverst, der sørger for, at der ikke pibler kold luft ned i soveposen. Den er selvfølgelig også isoleret til forholdene. Den fylder ikke så meget og er et behageligt valg. Vintersoveposer starter fra ca. 1000 kr. og op. Se vores tests af vintersoveposer her...
Optimer dit liggeunderlag
Det er meget vigtigt ikke at fryse nedefra. Det er stort set umuligt at gøre noget ved kulden, da du ligger isoleringen fra din sovepose flad, ned mod liggeunderlaget. Hvis du ligger på en kold flade og ikke er isoleret mod denne, så fryser du.
Optimering:
- Dit tøj (gratis)
Du kan lægge dit tøj ovenpå liggeunderlaget, hvis du fryser nedefra. Husk, at lynlåsen ikke er liggeunderlagets ven...
- Emergency blanket (nødtæppe) (ca. 20 kr. og op)
Et emergency blanket er guld værd. Du SKAL alligevel have et med på tur til nødsituationer, så hvorfor ikke udnytte det? Hvis du har et 3-sæsoners liggeunderlag, kan du optimere det til 4 med et simperlt nødtæppe. Læg tæppet nederst og liggeunderlaget ovenpå. Dette virker. Du kan f.eks. købe det her (29 kr.)...
Optimer dine vandrestøvler
Det er ikke sikkert, at dine vandrestøvler er isoleret. Hvis du fryser om fødderne, føles det, som om du fryser over hele kroppen. Du skal derfor sørge for at have varme fødder.
Optimering:
- Flere lag strømper (fra gratis til ca. 200 kr.)
Flere lag skaber isolering og derfor varmere fødder. Tag 2-3 lag strømper på (varierede i tykkelsen).
- Isolerende sål (ca. 99 kr.)
Hvis dine støvler ikke er isoleret nedefra, så fryser du om fødderne. Du kan med fordel købe en sål og dermed undgå kulde nedefra. Du kan f.eks købe en her...
Optimer dit tøj
- 3-lagsprincippet
Lag på lag er godt som isolering. 3-lagsprincippet er simpelt, men du kan selvfølgelig udvide alt efter temperaturer (til 4- eller 5-lag). Læs vores artikel om 3-lagsprincippet her...
Gode råd til vinterfriluftsliv
Der er simple, men gode råd til vinterfriluftsliv. Lad os se på nogle af dem:
Start med vinterfriluftsliv
Det er en god idé at starte i foråret og så langsomt arbejde dig mod vinteren. Som med vinterbadning gør det, at du langsom vender dig til temperaturen. Det er dog intet problem at kaste sig ud i det, men sørg for ordentlige forhold. Det kunne f.eks. være at overnatte på en plads, som du kan køre direkte til. På denne måde har du en sikkerhed, hvis du skulle få brug for at køre hjem igen (f.eks. hvis din sovepose er for kold).
Kolde og varme overnatningsformer
Et shelter er godt til ophold ved bålet, da du med strålevarme kan opvarme shelteret meget (vi har f.eks. prøvet -7 C. udenfor og +25 C. øverst i shelteret). Men et shelter er meget koldt at sove i, da du ikke kan opvarme det med kropsvarmen, og vinden suser lige ind. Det afkøler heletiden soveposen og luften omkring dig.
Telt og hængekøje er de varme overnatningsformer. Her kan du netop varme luften op omkring dig, og du er i læ for vind og vejr.
Nalgene - din bedste ven på tur
En Nalgeneflaske er din bedste ven på tur. Det er en drikkedunk, der også kan tåle varmt vand (det er ikke alle der kan det!). Fyld varmt vand i (ca. 70 C.), og sid med dunken mellem benene. Dette varmer de store blodårer op og fordeler varmen til dine fødder og resten af kroppen.
Det bedste er dog når du skal i seng. Her tager du dunken med i seng og propper den ned i soveposen. Ved dine tæer får du på denne måde "gulvvarme", eller du kan lægge den ved dine hofter og fordele varmen jævnt i soveposen (eller du kan købe to og gøre begge dele!). Om morgenen er dunken stadig lunken.
Næste morgen koger du igen noget vand og propper i Nalgeneflasken. Du sætter herefter dunken i dine støvler og varmer dem op. Så slipper du for at hoppe i -5 C støvler, der er umulige at varme op, hvis du har standlejr (base camp). Lige gyldigt hvad, er det rart at stikke fødderne i noget varmt om morgenen.
En Nalgene koster 89-99 kr. og er alle pengene værd! Køb dem f.eks. her... (vi anbefaler Wide Mouth udgaven), blandt andet fordi den er let og hurtig at fylde.
Ståldunk
I stedet for hele tiden at bruge din gasbrænder på at varme vand, så brug en stålflaske. I har jo alligevel bål, så hvorfor ikke benytte bålet til varmekilde? En ståldunk kan tåle at stå ved flammerne/gløderne, og du kan på den måde koge vand. Dette kan du selvfølgelig bruge til kaffe/te, frysetørret mad osv., men også til at hælde i Nalgeneflasken og bruge som varme.
Nederst på billedet kan du se en ståldunk til dette formål.
Pas på plastiklåget, hvis din ståldunk har sådan en. Den kan selvfølgelig ikke tåle varmen og vil smelte. Du kan tage proppen af, hvis dunken kan stå stabilt. Ellers, hvis du vil undgå at slukke bålet og skulle give kvajebajer til flokken, så behold låget på, og stil dunken lidt væk fra flammerne. Husk ikke at skrue låget helt på, da kogende vand skaber tryk og kan få proppet til at skyde afsted.
En genial stålfalske er denne fra Pathfinder til 249,-
Se i øvrigt meget andet stålgrej fra Pathfinder her...
Sutsko
Hvis dine støvler ikke har udtageligt for, så tag sutsko med. Disse er virkelig gode i soveposen om natten.
Båltæppe
Rundt om bålet får man masser af varme forfra, men man kan godt blive meget kold bagfra. Især hvis det blæser lidt. Husk derfor et tæppe at tage omkring dig, og slip for at fryse bagfra.
Siddepude
Det er meget koldt at sætte sig ned om vinteren. Husk derfor en siddepude, der isolerer mod kulden. Dette giver dig også lidt godt at sidde på. En træbænk kan være hård i længden.
En siddepude koster fra ca. 89 kr. og opefter. Køb dem f.eks. her...
Kom med på tur
Du er meget velkommen til at tage med på ture og kurser. Vinterturene er dog hurtigt udsolgt, så du skal holde øje. Du får dog også meget viden på andre ture, som du også kan bruge på dine vinterture (bl.a. bålteknikker).
Vintervandretur |
Hardangervidda med pulk |
Berglagsleden |
Begyndervandretur |
Basiskursus i friluftsliv |
Danish Outdoor Festival |
På Danish Outdoor Festival (gratis) har du mulighed for at deltage i workshops, besøge butikker og få gode råd af andre.
Læs mere om vinterfriluftsliv
På Outsite kan du læse meget mere om vinterfriluftsliv. Både inspirerende artikler fra brugerne, tests og anmeldelser af vintergrej. Vi har også en masse gode råd samt tips og tricks. Du finder god inspiration i pakkelister til vintervandreture ved at se, hvad andre tager med.
Ture
Vandretur om vinteren ved Raslången
Se alle artikler fra vandreture her...
Test og anmeldelser
Sovepose til vinterbrug
Se alle tests og anmeldelser her...
Gode råd
Overnat ude om vinteren
Se alle artikler med tips og tricks her...
Pakkelister til vinterture
Pakkeliste til vintertur i Danmark