De bedste bøger om rejseberetninger

Den næstbedste måde at rejse på er igennem bøgerne. Med bøgerne kan vi fra sofaen derhjemme fra det ene øjeblik befinde os på en hundeslæde på Grønland, på toppen af Mount Everest eller på en tømmerflåde i Stillehavet.

de bedste bøger om rejseberetninger og eventyrer

Bøger stimulerer og giver energi til drømmen om at være på tur. Det kan vække noget i os i vores ellers monotone og rutineprægede dagligdag. Her har vi til dig samlet en liste over de bøger, der formår at gøre netop dét allerbedst.

Den store slæderejse - Knud Rasmussen

knud rasmussen den store slaederejse

Polarforskeren Knud Rasmussen var ansvarlig for mange ekspeditioner på Grønland, hvor den 5. Thuleekspedition fra 1921-1925 blev den største og vigtigste. Han skildrer sin rejse i værket “Den Store Slæderejse”, hvor han eventyrligt fortæller om at tilbagelægge 18.000 km. på hundeslæde fra Grønlands indlandsis til Sibiriens tundra. Undervejs hører vi inuitternes historie igennem sagn og myter, og vi får malet et smukt billede af den dengang uberørte kultur. Hvis du ikke allerede har været i gang med at læse grønlandslitteratur og om polarekspeditioner, bliver dette højst sandsynligt starten på en ny afhængighed.

Walden: Livet i skovene - Henry David Thoreau

henry david thoreau walden

Walden udkom i 1854, men er evigt aktuel. Thoreau bytter civilisationen ud med et liv i den stille nordamerikanske skov, hvor han bosætter sig i en træhytte nær en sø. Her bruger han de næste to år alene, og tiden går med at iagttage naturen og reflektere over verdens tilstand. Med poetiske beskrivelser formår han at sætte ord på, hvorfor det føles så godt at opholde sig i naturen. Har du ikke allerede en drøm om at flytte ud i en hytte i skoven alene, så får du det i hvert fald, når du læser “Walden”.

Doppler - Erlend Loe

erlend loe doppler

Hvis man skal beskrive handlingen i Doppler, kan den hurtigt komme til at lyde meget som Walden: en mand dropper familien og civilisationen for at flytte ud i skoven. Med Doppler har vi dog at gøre med et skønlitterært værk - det eneste på listen. Erlend Loe fortæller med lethed og humor om, hvordan manden Doppler har en eksistentiel krise og er træt af præstationssamfundet og er ved at brække sig over ordet “kompetent.” Han bryder sig hverken om andre eller sig selv, men i skoven møder han elgen Bongo, som han alligevel bliver venner med.

Op i det blå - Jon Krakauer

john krakrauer op i det blaa

1996 blev et af de hidtil mest fatale år i bestigningen af Mount Everest. Det var svært at sætte en finger på, hvad der gik galt, men med på en af ekspeditionerne mod toppen var amerikanske journalist Jon Krakauer. I bogen “Op i det blå” tager han os med op på bjerget og hele vejen ned igen. Detaljeret beskriver han ikke blot begivenhederne, men også menneskene og kulturen inden for bjergbestigning. Bogen vækker en utrolig fascination af verdens højeste bjerg, som på nepalesisk hedder Sagarmatha - Gudinden af himlen.

Kon-Tiki Ekspeditionen - Thor Heyerdahl

thor heyerdahl kon tiki

Thor Heyerdahl sejlede med en besætning over Stillehavet fra Peru til Polynesien på 100 dage på en tømmerflåde. Det var et forsøg på at bevise hans egen teori om, at befolkningen i Polynesien oprindeligt var udvandret fra Sydamerika. “Kon-Tiki Ekspeditionen” indeholder alt det, som en god rejseberetning har - et historisk perspektiv, maleriske beskrivelser af omgivelserne og spændende scener, hvor det ikke er til at lægge bogen fra sig.

Sneleoparden - Peter Matthiessen

peter matthissen sneleoparden

Feltbiolog Peter Matthiessen tog i 1973 på en vandring gennem Nepals bjerge for at studere blåfåret og desuden med et ønske om at få et glimt af den berygtede sneleopard. Matthiessen skriver med ekstremt nærvær og ro, hvor han formår at videreformidle et billede til læsere af, at en rejse i naturen ikke blot rykker os fysisk men også bliver en spirituel rejse, hvor vi udvikler os som mennesker.

Egne veje - Robyn Davidson

robyn davidson tracks

Robyn Davidson beretter i “Egne veje” om sin færd tværs over det halve af Australien - 2000 kilometer til fods. Med sig har hun 4 kameler og sin hund, men ellers er hun overladt til sig selv. Færden gik gennem udtørrede ørkener og øde områder, og rejsen blev derfor en kamp igennem landskabet men også en kamp for at få lov til at være en kvinde, der kan klare sig selv.

Bøgerne kan købes fra ny eller findes antikvarisk. Se hvilke antikvariater, der ligger inde med bøgerne på www.antikvariat.net 

Rigtig god læselyst

Find mig på Instagram @vildspor, og følg med i min historiefortælling, med fokus på den udvikling og erfaring jeg har skabt igennem mine vandreture